Vertijul poate fi definit prin iluzia miscarii sau senzatia de rotatie a obiectelor, in raport cu persoana sau a unei persoane, in raport cu obiectele. Altfel spus, aceasta afectiune se refera la senzatia de pierdere a echilibrului, de ameteala.
Boala apare mai frecvent in jurul varstei de 20 de ani, dar poate afecta toate grupele de varsta. Desigur, consecintele vertijului devin mai evidente pe masura ce individul inainteaza in varsta, deoarece pierderea echilibrului la persoanele de varsta a treia se poate solda cu fracturi majore. Partea buna a lucrurilor este ca marea majoritate a cauzelor de veritj sunt tratabile prin fizioterapie si medicatie.
„Practic, pacientii cu vertij vor sa se ridice brusc din pat si observa dintr-odata ca au niste ameteli imense, apoi incep sa aiba greata, varsaturi si se sperie gandindu-se ca au facut un accident vascular cerebral. Trebuie precizat ca, daca nu se pune un diagnostic corect, omul respectiv poate face fobie si devine un anxios care ajunge in urgenta ori de cate ori se simte rau", a declarat, pentru „Cuget Liber", dr. Ani Docu Axelerad, medic neurolog.
Tocmai de aceea, a precizat specialistul, este nevoie de un tratament medicamentos, dar si de kinetoterapie vestibulara. De stiut ca pacientii raspund pozitiv la aceste tratamente si se refac total.
Batranii spun ca pentru ei vertijul inseamna tulburari de mers, iar cei tineri il resimt ca pe o rotatie a corpului. Indiferent de acestea, trebuie mentionat ca vertijul si boala Parkinson pot avea simptome similare, dar nu trebuie confundate