Un nivel scazut al potasiului in organism poarta denumirea de hipopotasemie sau hipokaliemie si are ca si cauza o pierdere excesiva a acestui mineral din cauza varsaturilor, a diareei sau a datului iama in laxative in caz de constipatie.
Alte cauze ale hipopotasemiei includ tulburarile de alimentatie (cum ar fi bulimia nervoasa), transpiratia excesiva, alcoolismul, consumul de diuretice, folosirea anumitor medicamente (ca de exemplu insulina, unele antibiotice sau corticosteroizii), afectiuni genetice sau ale glandelor suprarenale ori boala cronica de rinichi.
Potasiul este important si pentru un sistem digestiv sanatos, si pentru sanatatea oaselor. De luat si-l ia din alimentele consumate, iar excesul este eliminat prin urina pentru a fi mentinut un echilibru adecvat.
Nivelurile normale de potasiu la adulti variaza intre 3,5 si 5,2 milimoli pe litru (mmol/l). Orice valoare mai mica de 3 milimoli pe litru este considerata hipopotasemie severa si afecteaza functii importante ale organismului. Si le afecteaza chiar grav.
Un nivel usor scazut de potasiu poate sa nu provoace niciun simptom. Dar daca nu e chiar asa usor, apar semne. Astea: balonare, constipatie, palpitatii, aritmii (adica ritm cardiac anormal), oboseala extrema, slabiciune musculara si spasme, furnicaturi si amorteala, contracturi musculare, hipertensiune, urinare excesiva (poliurie), sete strasnica ceva de speriat (polidipsie) ameteli si lesin.
O deficienta severa de potasiu poate provoca dificultati de respiratie, pentru ca atunci cand nivelul de potasiu din sange este foarte scazut, e posibil ca plamanii sa nu mai functioneze cum trebuie, adica sa nu se dilate si contracte corespunzator. Sau sa nu mai functioneze deloc.
Cum se diagnosticheaza hipokaliemia? Doctorul o sa vrea sa-ti faca o analiza a sangelui, sa vada si cum stai cu potasiul. Si s-ar putea chiar sa aiba pretentii la un panel metabolic de baza sau complet, adica un grup de analize de sange care sa ii dea informatii despre functia renala si echilibrul electrolitic. In situatia in care se confirma hipokaliemia, o sa-si franga mintea incercand sa descopere cauza, iar daca n-o sa i se arate clar, o sa vrea si un sumar de urina, ca sa fie masurat nivelul de potasiu si din ea. Sa nu-ti pierzi rabdarea asteptand diagnosticarea daca are pofta sa-ti faca si-o electrocardiograma: il intereseaza ritmul tau cardiac, pentru ca, asa cum ti-am zis, nivelul scazut de potasiu il cam da peste cap.
Cand scaderea nivelului de potasiu nu este foarte mare, scapi usor, nu e mare scofala, primesti supliment de potasiu pe cale orala. Dar daca nivelul este foarte jos! - iti va fi administrat intravenos. Astea sunt masurile care se iau imediat. Dupa care se trateaza afectiunea care a cauzat scaderea nivelului de potasiu.
Doza zilnica este de 2.300 mg/zi pentru femei si 3.100 mg/zi pentru barbati. Si daca nu avem aportul zilnic corect, rareori hipopotasemia este cauzata doar de deficitul din alimentatie. Ceilalti factori, pe care i-am amintit la inceput, aia sunt capabili sa scada nivelul de potasiu din organism pana la praguri periculoase.
Daca ai avut in mod real o problema cu scaderea nivelului de potasiu si vrei sa nu se mai repete sau daca din cauza unor afectiuni de care suferi sau tratamente pe care le urmezi ai o predispozitie, un risc crescut de hipopotasemie, atunci ar fi bine sa fii mai atent la alimentatie.