Numita si vitamina fertilitatii, datorita rolului pe care il are in procesul fertilitatii, vitamina E face parte dintre substantele cu o importanta actiune antioxidanta.Datorita actiunilor sale ca antioxidant, vitamina E se recomanda in tratarea a numeroase boli: scaderea imunitatii, lupus eritematos diseminat, afectiuni cardiovasculare, Zona Zoster, hemoroizi, ulcer gastric, litiaza biliara, dismenoree, fibrom uterin, astm bronsic, ascita si altele. Prin actiunea sa puternic antioxidanta vitamina E este utila si in tratamentul epilepsiei.
Vitamina E reduce considerabil riscul aparitiei cataractei, a unor forme de cancer (gastrointestinal, pulmonar), asigura protectia organismului impotriva dioxidului de azot (smogul), a radiatiilor, chimioterapicelor si a fumului de tigara.
Vitamina E mareste fecunditatea. Ea intervine in procesul fertilitatii, stimuland la barbati formarea spermatozoizilorsi asigurand buna desfasurarea a sarcinii la femei.
Aportul corespunzator de vitamina E scade de patru ori riscul aparitiei bolii Parkinson. La bolnavii deja afectati de aceasta maladie, aportul alimentar crescut de vitamina E incetineste procesul de degradare a neuronilor si evolutia bolii.