Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cometele
659 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fabulosul Sistem Solar
587 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea Pamantului si a vietii
901 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Soarele si Pamantul
533 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lucruri Interesante despre Spatiu si Univers
433 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Formatia Phonix
1.250 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Extraterestrii si nazistii
808 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Unirile Romanilor, episodul 6 - Marea Unire
518 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Salvador Dali
1.079 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Accidente si coruptie la Canalul Dunare-Marea Neagra
487 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Cometele

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 16.05.2018  Adauga la favorite 625 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cometele sunt corpuri ceresti mici, de aparenta nebuloasa, care se rotesc in jurul unui Soare. In mod normal este vorba de Soarele Sistemului nostru Solar. Simbolul astronomic pentru comete (☄) consta dintr-un disc cu o coada formata din trei linii.

Multe comete trec prin zonele marginale ale Sistemului Solar. Uneori, unele din ele ajung totusi si in apropierea Soarelui, unde capetele lor luminoase si cozile lor lungi si stralucitoare constitue o imagine spectaculoasa. Majoritatea cometelor se apropie de Soare doar pentru o scurta perioada de timp.
Partea solida a cometelor este formata dintr-un nucleu mic, intunecat, construit din compusi organici si gaz inghetat (avand o temperatura de -270 °C). Printre compusii organici se pot numara monoxid de carbon, metanol, etanol, cianura de hidrogen si etan.

Diametrul nucleului la intrarea cometei in sistemul solar poate fi de la 100m pana la 40km, avand o masa de ordinul 10^-9 mase terestre.

Atunci cand cometa se afla la distanta mare fata de Soare, nucleul are temperaturi foarte scazute, gazele pastrandu-se in stare solida in interiorul nucleului. In aceste cazuri, cometele mai sunt numite si "bulgari de zapada murdara", deoarece mai bine de jumatate din compozitia lor este gheata.

In apropierea Soarelui, intreaga materie gazoassa este volatilizata, dar o parte din nucleu, protejat de un strat de pulbere rau conducator, ramane solid.

Nucleele cometelor se numara printre cele mai intunecate obiecte cunoscute din sistemul solar. Sonda Giotto a constatat ca nucleul cometei Halley reflecta 4% din lumina care cade pe el, pe cand asfaltul reflecta 7%.

In jurul nucleului se formeaza un nor imens de gaz, numit coama. Coama se mareste pe masura ce cometa sa apropie de Soare. Caldura Soarelui forteaza nucleul de gheata sa se topeasca; astfel apar jeturi de gaz si praf, lungi de zeci de mii de kilometri.

Coama impreuna cu nucleul constituie capul cometei.







Coada cometei NEAT (Q4).Este vizibila atat coada albastra ionizatǎ a cometei, cat si coada de praf (rosie) mai scurta.
Cozile cometelor pot fi formate din gaz si din praf, reprezentand alungirea coamei cometei in directia opusa Soarelui datorata presiunii luminii si vantului solar (format din particule incarcate electric).

Coada poate fi dreapta sau curba, unica sau multipla.

De multe ori cometele prezinta doua cozi:[2] una alcatuita din praf, iar alta formata din gaze. Coada formata din praf devine vizibila deoarece reflecta lumina solara, pe cand coada gazoasa este vizibila datorita gazul ionizat din care este alcatuita. Particulele de praf dau aureolei o culoare alb-galbuie, iar gazele ionizate confera cozii o nuanta albastruie sau verde.

Coada unei comete poate atinge dimensiuni impresionate, uneori mai mult de o Unitate Astronomica. Lungimea cozii este direct proportionala cu distanta dintre cometa si Soare (cu cat cometa este mai aproape de Soare cu atat coada sa devine mai lunga).

Dupa modul in care se rotesc in jurul Soarelui avem mai multe tipuri de comete:
Comete scurt periodice - sunt comete ce au orbite mai mult sau mai putin eliptice, asemanatoare cu a planetelor sau a asteroizilor. Aceste comete isi au originea in centura lui Kuiper si au perioade orbitale mai mici de 200 de ani. Sunt formate din resturile de materie dintre orbitele planetelor Neptun si Pluto. Cometele scurt periodice sunt impartite la randul lor in familia lui Jupiter (comete cu perioade orbitale mai mici de 20 de ani) si in familia Halley (cu perioade orbitale intre 20 si 200 de ani).
Comete lung periodice - au orbite excentrice, care le poarta mult dincolo de orbita planetei Pluto. Perioadele orbitale sunt cuprinse intre 200 de ani si mii sau chiar milioane de ani.
Comete neperiodice - vin din norul lui Oort, trec pe langa Soare si nu se mai intorc vreodata. Atunci cand se afla in interiorul Sistemului Solar se comporta similar cu cometele lung periodice, cu diferenta ca au traiectorii parabolice sau usor-hiperbolice.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.