Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  ASTA ESTE VIATA IN MALI:
231 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Burkina Faso
213 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Desertul Sahel
404 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterele unei civilizatii stravechi
299 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Monstrii din adancuri
168 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Delta Dunarii - Caii salbatici (Romania)
1.230 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Eruptia vulcanica care a scazut temperatura Pamantului
263 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Machu Picchu - Decodificarea secretelor / Part 3/4
1.032 vizite - 0 comentarii
adaugat de kili
 
  Universul elegant 3- Cea de a 11a Dimensiune
1.468 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce gandesc animalele?
179 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Mali

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.10.2020  Adauga la favorite 305 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Mali este o tara din Africa. Invecinata la nord cu Algeria, la est cu Niger, la vest cu Mauritania si Senegal, in sud cu Coasta de Fildes Guineea si Burkina Faso. Pe 6 aprilie 2012, rebeli din Miscarea Nationala pentru Eliberarea Azawadului (MNEA) au declarat secesiunea unui nou stat, Azawad, de la Mali

Mali are o istorie bogata si relativ cunoscuta. Acest teritoriu a fost resedinta a trei imperii africane: Imperiul Ghana, Imperiul Mali si Imperiul Songhay.

Francezii au initiat colonizarea teritoriului in 1864 si in 1895 Mali a inceput sa faca parte din Africa Occidentala Franceza.

Republica Sudaneza si Senegal au obtinut independenta de Franta in 1960 sub numele de Federatia Mali. La cateva luni dupa ce Senegal s-a separat de Republica Sudaneza, statul Mali si-a luat numele prezent.

Condusa de o dictatura, in 1991 s-a format un guvern de tranzitie care a facut primele alegeri democratice in 1992, fiind ales Alpha Oumar Konare. Dupa realegerea sa in 1997, Konare a continuat reformele politice si economice luptand contra coruptiei. Dupa terminarea mandatului prevazut de constitutie, a fost urmat in 2002 de catre Amadou Toumani Toure.
Mali este impartit in opt regiuni administrative si districte. Aceste diviziuni au ca nume principalul oras din fiecare zona. Cele trei regiuni din nord sunt: Gao, Kidal si Tombuctu, acestea reprezinta doua treimi din suprafata tarii cu doar 10% din populatie. Sudul tarii este divizat in regiunile: Kayes, Kulikoro, Mopti, Segu, Sikasso si districtul Bamako.

In prezent este in curs reforma de descentralizare, care are ca obiectiv transferarea competentei administrative. Scopul este ca gestionarea provinciala sa fie cat mai aproape de populatia locala. Aceasta reforma vrea sa sfarseasca cu divizarea teritoriala mostenita din era coloniala si consta intr-un proces de consultare a populatiei care a permis crearea unor noi comune, care reunesc mai multe sate si fractiuni de teritoriu conform unor criterii bine definite.

Exista 703 comune in Mali, dintre care 684 au fost create in 1996. O lege din 1999 confirma aceasta reorganizare administrativa si teritoriala din Mali, cu crearea cercurilor (regruparea de mai multe comune) si regiunile (regruparea de cercuri).

Statul Mali a creat o directie centrala nationala ale colectivitatilor teritoriale in sanul Ministerului de Administratie Teritoriala si Colectivitatii Locale (MATCL), aceasta institutie este insarcinata cu descentralizarea si refortarea capacitatilor colective teritoriale, cat si de sprijin tehnic sau financiar.

In anul 2005 a fost adoptat documentul pentru decentralizarea prevazuta pentru anii 2005-2014. Acest document are patru axe principale:
Dezvoltarea capacitatilor colective umane;
O mai buna repartizare teritoriala a serviciilor de stat;
Dezvoltarea societatii;
Dezvoltarea serviciilor private la nivel local;

In acelasi ani, a fost creata o a opta institutie a Republici Mali: Inaltul Consiliu al Colectivitatilor Teritoriale, care asigura reprezentarea nationala a colectivitatilor teritoriale. Scopul ei este de a raspunde problemelor dezvoltarii regionale.
Cea mai mare parte din aceasta tara africana este compusa din campie joasa, rupta in anumite locuri de coline stancoase. Pe teritoriul ei se intinde desertul Sahara si zona Sahelului. Relieful cel mai important sunt muntii Hombori - care depasesc 1000 metri inaltime - la sud-est, si muntii Bambouk, Manding, la sud-vest. Partea de nord a tarii face parte din regiunea Sahara. Bazinele hidrografice cele mai importante sunt cele ale fluviului Senegal si fluviului Niger.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.