A murit acum peste 2.000 de ani, in 163 i.e.n. Cand a fost descoperita, parul ii era intact, pielea hidratata, organele in perfecta stare, iar in vene inca mai avea sange. In mod uimitor, ligamentele inca i se indoiau, la fel ca cele ale unei persoane in viata.
Ea este Xin Zhui, cunoscuta si drept Lady Dai, cea mai bine conservata mumie din toate timpurile.
Xin Zhui a fost descoperita in 1971, de niste muncitori care sapau in apropierea orasului Changsha. Femeia a trait in China, in timpul Dinastiei Han (206 i.e.n. – 220 e.n.). Masivul mormant in care se afla mumia continea peste 1.000 de artefacte valoroase. Aici se gaseau produse de machiaj, articole de toaleta si obiecte decorative din rasina.
Alaturi de femeie au fost ingropate si 162 de figurine sculptate in lemn, servitorii care au insotit-o in viata de apoi. Alaturi de Xin Zhui a fost plasata o farfurie cu mancare, pentru ca femeia sa aiba hrana in lumea de dincolo.
Desi gradul de conservare a obiectelor din mormant este impresionant, ceea ce i-a uimit pe arheologi a fost cat de bine s-au pastrat ramasitele lui Xin Zhui. Cand a fost descoperita, femeia avea pielea la fel ca cea a unei persoane in viata: elastica, hidratata si moale. Parul era, si el, in perfecta stare. Si nu doar cel de pe cap, ci inclusiv sprancenele, genele si parul din nas.
Datorita starii impecabile a mumiei, cercetatorii au reusit sa-i faca o autopsie. Asa au descoperit ca, desi murise acum peste 2.000 de ani, Xin Zhui arata ca o persoana care a decedat recent. Toate organele erau intacte, iar in vene inca se mai gasea sange (femeia avusese grupa sanguina A).
Tot in vene au fost descoperite mai multe cheaguri de sange, ceea ce i-a ajutat pe cercetatori sa determine cauza mortii: infarct. Analizele au aratat ca Xin Zhui avea calculi biliari, un nivel ridicat al colesterolului, hipertensiune, dar si o afectiune a ficatului.
Corpul femeii era atat de bine conservat incat cercetatorii au aflat pana si ce mancase inainte sa moara. In stomac si intestine au fost gasite 138 de seminte de pepene galben nedigerate. Dat fiind ca astfel de seminte se digera de obicei aproximativ intr-o ora, se poate spune cu siguranta ca ultima masa a lui Xin Zhui a fost un pepene galben.
Din pacate, la contactul cu oxigenul, corpul a inceput sa se deterioreze. Astfel, imaginile pe care le avem astazi nu reflecta nici pe departe starea perfecta de conservare in care a fost gasita mumia.
Oamenii de stiinta cred ca trupul s-a pastrat intact datorita mormantului elaborat si etans in care a fost pastrat. Aflata la 12 metri sub pamant, Xin Zhui a fost plasata intr-un sicriu din lemn de pin, plasat in alte trei sicrie mai mari (ca o papusa Matrioska). A fost infasurata in 20 de straturi de matase, iar corpul i-a fost pastrat intr-un lichid necunoscut. Dupa teste, s-a descoperit ca respectivul lichid era usor acid si continea urme de magneziu. De asemenea, „podeaua" sicriului a fost captusita cu un strat gros de pasta si sigilat cu lut. Toate acestea au impiedicat oxigenul si bacteriile sa patrunda in sicriu. Dupa ce a fost plasat in groapa, peste sicriu a mai fost pus un strat de lut gros de un metru, ca o hidroizolatie. Desi se stiu multe despre moartea si inmormantarea femeii, cunoastem foarte putine despre viata ei. Ea a fost sotia unui inalt oficial, numit Li Chang (Marchizul de Dai). A murit la varsta de 50 de ani, probabil ca urmare a unei vieti pline de excese.
Cercetatorii presupun ca atacul de cord care a omorat-o a fost cauzat de obezitate, lipsa de miscare si o dieta opulenta si nesanatoasa.