Balonarea este o stare extrem de neplacuta, care adesea survine in urma mesei. Pentru a evita aceasta neplacere, trebuie sa stiti care sunt factorii care favorizeaza acumularea gazelor intestinale.
Bautul apei in timpul mesei. Un pahar de apa impreuna cu mancarea pare un lucru normal si sanatos, insa va poate balona.
De obicei, inghitim odata cu mancarea si bautura o cantitate de aer, insa atunci cand mancam si bem in acelasi timp, se aduna mai mult aer in stomac, de aceea ar trebui sa beti apa doar dupa ce ati terminat de mancat.
Si atunci cand mancati prea repede puteti inghiti o cantitate mai mare de aer. Pentru a evita balonarea, trebuie sa mestecati cu grija si sa mancati incet, astfel incat fiecare masa sa dureze cel putin 20 de minute. Evitati sa stati in picioarea, sa va plimbati sau sa priviti la televizor in timp ce luati masa.
Exercitiile intense. Conform studiilor, 71% dintre sportivi se confrunta cu probleme digestive, inclusiv balonare. Se presupune ca in timpul exerctiilor intense inghititi prea mult aer.
Anxietatea. Exista, in mod clar, o legatura intre creier si stomac – astfel ca anxietatea poate accentua problemele digestive.
Este foarte probabil, insa ca cei care se confrunta cu probleme digestive in momentul in care sunt stresati, sa fi avut asemenea probleme dintotdeauna, dar acestea sa fie activate din cauza stresului.
Lactatele. Branza, inghetata, laptele contin lactoza, care poate cauza gaze intestinale in exces la unele persoane. Cei care au intoleranta la lactoza ar trebui chiar sa evite aceste alimente.
Antibioticele. Lipsa bacteriilor „bune" din intestine poate cauza balonarea. Bacteriile bune, cunoscute si sub denumirea de flora intestinala, ajuta la stimularea sistemului digestiv si la pastrarea celulelor sanatoase, iar antibioticele omoara flora intestinala si deregleza tot sistemul digestiv.
Guma de mestecat. Consumata frecvent produce balonare fiindca stimuleaza activitatea intestinelor, pacalite ca vor primi mancare. Astfel peristaltismul (miscarile spontane ale stomacului utilizate in procesul digestiei care ajuta la deplasarea alimentelor prin stomac si prin sfincterul piloric spre duoden) se produce in gol si sucurile digestive sunt secretate in exces.
Alimentele prea fierbinti sau prea reci. Mucoasa tubului digestiv este destul de sensibila si reactioneaza la stimulii puternici, cum ar fi alimentele prea reci sau prea fierbinti. Este recomandat sa mancati caldut sau la temperatura camerei. Reactia tubului digestiv la alimentele care au temperaturi extreme este de a produce contractia reflexa si haotica a musculaturii intestinale care in final duce la balonare.