AnuntulVideo >>
Cultura >>
Arta
Giovanni Antonio Canal (n. 28 octombrie 1697 in Venetia; d. 19 aprilie 1768 in Venetia), cunoscut sub numele de Canaletto, a fost un pictor peisagist italian.
Venetia, orasul sau natal, si ulterior Londra, unde va locui vreme de zece ani, sunt locurile care i-au permis lui Canaletto sa-si desfasoare geniul. Gloria de care se bucura va depasi insa granitele acestor doua orase, devenind popular in intreaga Euorpa. Rigoarea arhitecturii si expresivitatea poetica, reproducerea fidela, de-a dreptul documentara a realitatii, indemanarea cu care lucreaza cu lumina si elanul pensulei sale vor fi caracteristici ale acestui artist care va aduce din nou gloria picturii venetiene. A fost un maestru in arta perspectivei citadine (pittore vedutista) si in crearea iluziei realitatii, data de tehnica "trompe-l'oeil", foarte cautate in teatru si opera.
Giovanni Antonio Canal s-a nascut la Venetia, pe 28 octombrie 1697, fiu al lui Bernardo Canal si al sotiei acestuia, Artemisa, provenind dintr-o veche familie venetiana. In tinerete, Antonio si-a insotit tatal, invatand de la el meseria de decorator si pictor- scenograf. Fastul si grandoarea decorurilor din teatre vor ramane in amintirea lui Antonio Canal, care incepe sa fie numit "Canaletto", care va reda in tablourile sale acea atmosfera de frumusete si eleganta. In jurul anului 1717, Canaletto lucreaza impreuna cu tatal sau la decorurile unor opere ale lui Vivaldi, "Arsilda, regina din Pont" si "Incoronarea lui Darius". In acelasi timp isi incearca talentul si ca pictor de sevalet si picteaza vederi din Venetia, influentat de Marco Ricci si Carlevaris, prcursori ai "vedutelor" (vederi citadine ) venetiene.
In anul 1719, Canaletto va pleca la Roma. Intalnirea cu pictorii de aici il hotaraste sa renunte la teatru pentru a se dedica exclusiv picturii. Odata cu revenirea in orasul sau natal (1720) si primirea in corporatia pictorilor, isi va incepe cu adevarat cariera artistica. Canaletto primeste primele comenzi din partea unor calatori straini, Owen McSwiney, care face comert cu opere de arta, ii comanda artistului primul tablou. Prin intermediul acestuia, executa si doua tablouri pentru printul englez Richmond, care comandase pictorilor italieni o serie de 24 de tablouri reprezentand remarcabile personalitati din viata publica a Marii Britanii. O expozitie cu oprele lui, organizata in anul 1725, ii consolideaza reputatia. Canaletto lucreaza, printre altele, pentru Palatul Princiar, pentru ambasadorul Frantei ("Primirea ambasadorului Frantei la Palatul Dogilor", 1926) si pentru generalul Schulenberg, condotierul Republicii Venetia.
Canaletto picteaza viata de zi cu zi a Venetiei. Tabloul "Plecarea Bucentaurului pentru unirea cu marea" (cunoscut si sub numele de "Nunta Venetiei cu marea", 1926) prezinta principala sarbatoare venetiana care este "Ziua Inaltarii la Cer", celebrandu-se victoria venetienilor pe mare asupra imparatului german Frederic Barbarossa. Cu aceasta ocazie, dogele - plutind pe bordul "Bucentaurului", o barca fastuoasa denumita Bucintoro - in tovarasia a 200 de vaslasi, isi arunca inelul de aur in valurile marii.
Tema regatelor de pe Canale Grande din Venetia va fi abordata de Canaletto in repetate randuri. Tabloul prezentat aici (1731), scaldat intr-o atmosfera de sarbatoare, este un prilej pentru Canaletto de a crea o frumoasa perspectiva, carese adanceste in oras, accentuata de acel unghi de vedere situat la inaltime.
Atat Piata San Marco, cat si Palatul Dogilor revin in mai multe din tablourile lui Canaletto. Realismul acestor vedute este uimitor. Chiar si cel mai marunt detaliu arhitectonic este reprodus cu mare acuratete. El reproduce exact tot ceea ce vede, pana la acele pete de culoare care au rolul de a ascunde starea proasta a tencuielii de la baza Palatului Dogilor. Varietatea de culori se inscrie intr-o gama cromatica larga, osciland intre rosu si azuriu, cuprinzand si nuante mai putin intense de de maroniu si ocru.
Tatal lui Canaletto moare in anul 1744. Doi ani mai tarziu, la sfatul prietenului sau, pictorul Jacopo Amigoni, se hotaraste sa plece la Londra, unde publicul londonez era deja interesat de operele lui. Soseste in Marea Britanie in anul 1746. In afara printului Richmond, printre clientii sai se numara si Sir Hugh Smithson (viitorul duce de Northumberland) si ducele Bedford. In anul 1749 izbucneste un scandal: la Londra se zvoneste ca pictorul sosit in Anglia nu este adevaratul Canaletto, ci un impostor care l-a ucis pe pictorul venetian! Canaletto riposteaza imediat, organizand o expozitie publica, unde publicul poate admira peisajul abia pictat, "Old Horse Guard" vazut dinspre St. James Park. Londonezii se conving ca au deaface cu adevaratul artist.