Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Jean-Francois Millet
1.098 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Scoala de la Barbizon
1.760 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arta „cruda" a placerii: Viata in epoca rococo
551 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Theodore Rousseau:
695 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  William Hogarth
907 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pieter Bruegel cel Batran 1
1.401 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jacques-Louis David
1.377 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Eugene Boudin:o colectie de 1163 lucrari
127 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  William Blake
602 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Giuseppe Verdi
828 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Francois Boucher

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 16.02.2018  Adauga la favorite 1.275 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Parintii lui Francois Boucher, nascut la Paris in ziua de 29 septembrie 1703, au fost Nicolas Boucher - pictor la academia Saint-Luc si proiectant de modele pentru broderii - si Elisabeth Lemesle.

In anul 1720 incepe sa lucreze in atelierul lui Francois Lemoine (1688-1737), personalitate proeminenta a scolii franceze de pictura a acelor timpuri. Pe 28 august 1723, artistul, in varsta de numai douazeci de ani, obtine premiul intai al Academiei de Pictura si Sculptura din Paris, dar - din motive necunoscute - nu primeste bursa care li se oferea in general laureatilor pentru continuarea studiilor la Roma. In urmatorii cinci ani va lucra pentru diversi clienti, executand desene si gravuri dupa operele marilor maestri. Printre altele realizeaza un numar de 119 acquaforte dupa lucrarile lui Antoine Watteau. Aceasta experienta va marca dezvoltarea propriului stil artistic.

In primavara anului 1728, Boucher pleaca in Italia. La Roma lucreaza in cadrul Academiei Franceze, al carei director este pictorul Nicolas Vleughels. La inceputul anului 1731 se afla din nou in capitala Frantei si se consacra mai ales gravurii si desenului. In anul 1735 executa desene pentru un numar de treizeci si trei de gravuri menite sa ilustreze o noua editie a operelor lui Moliere. La solicitarea avocatului Derbais, realizeaza cateva compozitii de format mare, printre care primul sau tablou cu semnatura - Venus si Vulcan.


Rinaldo si Armida, 1734 - Musee du Louvre, Paris
La 21 aprilie 1733 se casatoreste cu Marie-Jeanne Buseau, cu care va avea trei copii.

In anul 1734, Boucher repurteaza primele succese cu adevarat importante. La 30 ianuarie a prezentat juriului tabloul Rinaldo si Armida si a fost primit in Academie ca pictor de scene istorice, gen considerat de cea mai prestigioasa categorie. In acelasi an conducerea si administrarea manufacturilor de postavuri din Beauvais este preluata de pictorul Jean-Baptiste Oudry (1686-1755). La propunerea acestuia, Boucher va picta mai multe proiecte de tapiserii si "goblenuri" cu scene variate. Intre anii 1735-1745, la atelierele din Beauvais, se vor realiza trei cicluri dupa proiectele artistului: unul intitulat Jocuri italiene, cel de-al doilea este bazat pe modele chinezesti, iar cel de-al treilea inspirat din legende privind personajul mitologic, Psyche. Aceste tesaturi se numara printre cele mai frumoase "goblenuri" din secolul al XVIII-lea, atat sub aspectul bogatiei elementelor, cat si al tonalitatilor cromatice sau al ritmului plin de efect al formelor compuse din mii de detalii.

In calitate de membru al Academiei, Boucher primeste prima sa comanda oficiala din partea curtii regale: trebuie sa realizeze o pictura "en camaieu" (pictura monocromatica imitand basorelieful), care sa infatiseze cele patru Virtuti, pentru plafonul camerei reginei Maria Leszczynska din palatul de la Versailles. Isi expune in mod regulat lucrarile la expozitiile anuale de la Salonul Parizian, prezentandu-si si desenele si gravurile, fapt care va contribui la cresterea prestigiului acestor genuri artistice.

In anii 1738-1739, impreuna cu alti pictori, precum Carle Vanloo (1705-1765), Charles Natoire (1700-1777), Jean Restout (1692-1768) si Pierre-Charles Tremoliere (1703-1739), participa la lucrarile de decorare a palatului printului de Soubise. Picteaza multe scene mitologice, un peisaj si primele sale scene pastorale: Pastorul curtenitor si Pastorul fidel. La aceasta tematica bucolica va reveni in repetate randuri, facand din ea un stil aparte, in care exceleaza.


Triumful lui Venus, 1740. Nationalmuseum Stockholm
Pe 3 august 1739 primeste vizita contelui Carl Gustav Tessin, ambasadorul Suediei in Franta. Acesta vine insotit de pictorul Gustav Lundberg (1695-1786), care - in 1742 - va picta portretul lui Boucher. In numele principesei Luiza Ulrika, ambasadorul comanda un tablou cu tema Triumful lui Venus. Acest tablou, inainte de a fi expediat la in Suedia, repurteaza un cucces rasunator la Salon. Tema zeitei Venus respira exuberanta si are calitatea de a fi integrata pe fundaluri din cele mai variate, ea ofera in acelasi timp artistului prilejul de a prezenta trupuri goale de femei, surprinse in diferite atitudini. In scurta vreme, de la Stockholm soseste o comanda pentru alte sase picturi destinate palatului regal.

In anul 1741, Boucher este angajat sa colaboreze la decorarea palatului regelui Ludovic al XV-lea de la Choisy. Va picta in acest scop cincisprzece compozitii. Primeste o renta pe viata in valoare de 400 livre, suma care va creste dupa doi ani la 600 livre. Boucher se ocupa si de scenografie, proiectand decoruri pentru spectacole de teatru, opera si balet. Se afla in culmea gloriei si a carierei sale artistice.

In anul 1748 incepe sa lucreze pentru marchiza de Pompadour, care ii comanda decorarea salii de mese din palatul de la Fontainebleau.


Marchiza de Pompadour, 1756 - Alte Pinakothek, Munchen
In scurta vreme, favorita regelui se erijeaza in protectoarea artistului. Marchiza are liberatatea deplina de a lua hotariri in sfera artei. Influenta doamna ii incredinteaza numeroase lucrari de prestigiu, il introduce in mediul infloritor al manufacturilor regale. Datorita ei, Boucher picteaza cateva dintre cele mai stralucite opere ale sale, printre care se numara numeroase portrete ale puternicei lui protectoare. In iunie 1752, marchiza obtine pentru Boucher o locuinta la Louvre. Un an mai tarziu ii comanda doua proiecte mari pentru "goblenuri" (Rasaritul soarelui si Apusul soarelui) si decorarea plafonului cabinetului Consiliului de Administratie. Apoi ii incredinteaza decorarea apartamentelor sale de la Bellevue si Crecy. Tot datorita ei, Boucher este numit in anul 1755 director artistic al celebrelor ateliere de tesaturi pariziene Gobelins (de unde provine numele renumitelor tapiserii). In acelasi timp deseneaza multe motive ornamentale pe bibelouri de portelan neemailate, produse de manufacturile de la Sevres.

Incepand din anul 1759, comentariile criticilor devin mai aspre. Cele mai inversunate atacuri provin din partea filosofului Diderot, care prefera stilul neoclasic. In anul 1763 prezinta la Salon un numar de unsprezece tablouri, care vor avea un rasunet nefavorabil. Regele Ludovic al XV-lea isi mentine bunavointa fata de pictor si-i incredinteaza decoratia palatului de la Crecy.

In anul 1766, inspectorul general al finantelor, Randon de Boisset - colectionar al operelor lui Boucher - il ia pe pictor cu sine in Olanda. Boucher resimte efectele varstei. In august 1768 renunta la functia de director al Academiei. Anul urmator va mai prezenta un tablou la Salon. Moare pe 30 mai 1770 in apartamentul sau de la Louvre.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.