Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Top 10 diete care te pot omori
1.106 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Top 10 diete care te pot omori
930 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce trebuie sa manance o persoana cu probleme cardiace
1.597 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Astragalus membranaceus)
1.144 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stapanirea dietei dvs. | Ghidul final pentru a face si n
117 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ananasul, remediul durerilor digestive
262 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cu aceste 7 nucifere vei avea o viata lunga si sanatoasa
1.427 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce trebuie sa stim inainte de a face vaccin anti-COVID
469 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum scapam de hipertensiune arteriala -remedii naturale
546 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se ingrijesc implanturile dentare ?
426 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Ce trebuie sa manance un bolnav care face chimioterapie

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.01.2018  Adauga la favorite 903 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Medicamentele care trateaza cancerul scad rezistenta la infectii si au o toxicitate care poate cauza varsaturi, greturi si dureri abdominale. Toate astea pot aduce bolnavul in pragul anorexiei. De aceea, dieta trebuie sa contina alimente usor digerabile, precum peste si legume, si sa excluda carnea de porc si conservele.

Aproximativ 80% din bolnavii de cancer care fac chimioterapie prezinta varsaturi si greturi din cauza toxicitatii tratamentului, simptome care se pot mentine si dupa ce ies din terapie. De asemenea, mai pot aparea leziuni ale mucoasei bucale, care le afecteaza pofta de mancare, diaree si dureri abdominale. Medicii le recomanda bolnavilor care fac chimioterapie sa manance putin si des, astfel incat abdomenul sa nu se umfle si sa previna varsaturile si greturile. „Alimentatia trebuie sa fie cat mai putin toxica si sa se digere usor. Nu sunt recomandate conservele, sosurile, mezelurile si prajelile. Carnea de porc trebuie evitata. Studiile arata ca cei care nu consuma carne de porc au o evolutie mai buna decat ceilalti", explica Eugen Grubar, medic oncolog la Institutul Oncologic Bucuresti.

Suplimentele cu vitamine pot inmulti celulele canceroase

Dieta unui bolnav care face chimioterapie trebuie sa contina multe legume si fructe care furnizeaza organismului cantitatea optima de vitamine. In schimb, nu sunt recomandate suplimentele cu vitamine, deoarece stimuleaza inmultirea celulelor tumorale.

Dieta mai trebuie sa contina carne de pui, curcan la gratar sau rasol si peste, oua, lapte, branza, iaurt, fasole si nuci. Senzatia de greata poate fi combatuta mancand covrigei, cereale uscate, cartofi, orez alb si ghimbir. De asemenea, sunt necesari doi litri de lichide pe zi, pentru ca acestea ajuta la eliminarea sarurilor din organism. Hidratarea este si mai importanta la persoanele care prezinta diaree sau voma, deoarece acestea pierd fluide care trebuie inlocuite. Este recomandata apa plata, intrucat cea carbogazoasa baloneaza.

Daca tratamentul cu chimioterapie v-a afectat simtul gustului, puteti stoarce o lamaie in paharul cu apa. In cazul copiilor, trebuie sa se ia in considerare faptul ca sunt in crestere, un aport de calciu fiind necesar. „Copiii care fac chimioterapie pot consuma ciocolata alba sau prajituri de casa. Cea neagra contine cofeina si le da o stare de agitatie. Nu trebuie exagerat cu dulciurile, deoarece un copil care consuma multe bomboane cu siguranta nu va mai vrea si fructe. In plus, daca-i dai multe dulciuri copilului, ii va creste glicemia si-i va disparea pofta de mancare", explica Eugen Grubar.

Apa cu sare pentru senzatia de gura uscata

Persoanele care prezinta leziuni ale mucoasei bucale din cauza tratamentului ar trebui sa evite alimentele condimentate sau fierbinti, precum si citricele si rosiile ori sucul de rosii. Pentru cei care au gura uscata, clatirea ei dupa masa cu putina apa sarata ar putea fi de ajutor.

O alta solutie, pentru cei care o suporta, este clatirea gurii cu putin ulei vegetal sau de masline, pe care apoi il inghititi. Acest lucru va lubrifia gura si esofagul pentru aproximativ 15 minute.

Alcoolul trebuie evitat in timpul tratamentului, pentru ca ficatul este si asa solicitat in metabolizarea toxinelor din sange. Alcoolul poate amplifica senzatia de greata, precum si celelalte simptome gastrointestinale si poate interactiona cu anumite medicamente administrate pe langa chimioterapie. Consumul de ceai verde ar trebui limitat la o ceasca sau doua pe zi, deoarece substantele din el ar putea bloca efectele pozitive ale chimioterapiei.

Ce faceti daca nu tolerati anumite alimente

Chiar daca fac parte dintr-o dieta sanatoasa, anumite alimente s-ar putea sa nu poata fi tolerate de unii bolnavi, caz in care trebuie evitate. Spre exemplu, persoanele cu leziuni la nivelul gurii s-ar putea sa nu poata manca anumite fructe, iar cele cu greturi sau diaree s-ar putea sa constate ca nu tolereaza alimentele bogate in fibre si cerealele. Este in regula. Tineti minte ca tratamentul nu dureaza o vesnicie si, o data ce l-ati finalizat, puteti reveni la o dieta mai sanatoasa. Scopul este sa terminati tratamentul cum puteti mai bine. „Am avut un ­pacient care spunea ca doar carnea de pui de la fast-food nu-i face rau la stomac. In ciuda ­alimentelor sanatoase pe care le recomand de obicei bolnavilor, i-am spus sa continue sa o manance daca doar asa se simte bine", afirma Sheri Knecht, nutritionist la ­South-Atlantic Division of the American Cancer Society, citat de site-ul WebMD.

Sfaturi care cresc pofta de mancare

Bolnavii care fac chimioterapie se pot confrunta cu anorexie si, implicit, cu scaderea in greutate. Pierderea prea multor kilograme poate limita efectele ­tratamentului sau il poate ­determina pe medic sa va scoata din terapie. Iata ce ­trebuie sa faceti ca sa va cresteti apetitul:

- Planificati dinainte meniul pentru ziua urmatoare si portionati-va mancarea in cinci-sase mese mici pe zi.

- Puneti gustarile la indemana, pentru a avea acces la ele mereu. Mancati incet si relaxat.

- Incercati sa consumati cel putin o treime din caloriile si proteinele necesare pentru o zi la ­micul-dejun.

- Mancati mai mult atunci cand nu aveti greturi, ca sa suplimentati mesele mai sarace din momentele in care va simtiti rau. Ca sa preveniti greturile, consumati alimentele la temperatura camerei.

- Dupa masa, puteti sa va intindeti pe pat, sprijinindu-va picioarele pe un obiect mai inalt.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.