Se afirma tot mai des ca strugurii negri sunt mai bogati in nutrienti decat cei albi. In compozitia strugurilor negri, de fapt o culoare intermediara, intre indogo si negru si visiniul cel mai inchis, intra resveratrolul, o minunatie de antioxidant, care neutralizeaza efectul radicalilor liberi si previne oxidarea celulara, principala cauza a imbatranirii premature.
Pe langa aceasta substanta-minune, strugurii mai au in compozitia lor proteine si grasimi vegetale, elemente precum glucoza, levuloza, tanini, flavone, saponine, acid citric si tartric, provitamina A, vitamine din grupul B, vitamina C si K, si minerale esentiale precum potasiul, calciul, fierul, fosforul, magneziul si seleniul.
Consumul de struguri proaspeti si must li se recomanda persoanelor anemice, dar si fumatorilor inraiti deoarece prin bogatia lor in substante nutritive pot neutraliza efectele tutunului.
Strugurii negri contin taninuri care imbunatatesc digestia si relaxeaza musculature intestinala. Persoanele care sufera de constipatie pot manca dimineata struguri, la micul dejun. Sunt hranitori, energizanti, dulci, tocmai buni pentru inceputul unei noi zile de munca.
Strugurii au proprietati diuretice si depurative deosebite, ajutand la eliminarea retentiilor de apa, de aceea se recomanda, fara rezerve, in curele de slabire. Mustul, insa, contine, in mod normal, cam 200 de grame de zahar la litru, insa, in anii secetosi, cum este acesta, contine chiar 280 de grame de zahar la litru, si baut in cantitati mari ingrasa din cauza zaharului. Tot din cauza zaharului, mustul nu se recomanda persoanelor care sufera de diabet.
Pentru ca are un continut ridicat de lecitina, mustul este un medicament natural pentru sistemul nervos, fara reactii adverse si dependenta. Mustul se recomanda in curele rapide de dezintoxicare, persoanelor care depun un intens efort intelectual, dar si ca diuretic pentru tratarea bolilor de rinichi cronice. De asemenea, mustul este un excelent intaritor pentru persoanele grav bolnave si convalescente.