Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Pe urmele Bibliei - Muntele Maslinilor
1.378 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Pe urmele Bibliei - Ierusalim
1.516 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Manastire Ecce Homo Irusalim
1.673 vizite - 0 comentarii
adaugat de pache
 
  Rastignirea lui Isus din Nazaret
1.911 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Pe urmele Bibliei - Marea Galileei
1.355 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Patimile si invierea Lui Hristos
1.501 vizite - 0 comentarii
adaugat de alecu
 
  Pogorarea Sfantului Duh
1.548 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Floriile - Intrarea Domnului in Ierusalim
1.659 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Rusaliile sau Cinzecime - semnificatie
1.933 vizite - 0 comentarii
adaugat de queen
 
  Pe urmele Bibliei - Cezareea
1.907 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Educatie
 

 

Pe urmele Bibliei - Mormantul din Gradina, Ierusalim

 
 
 
 
 
Adaugat de luca 25.03.2016  Adauga la favorite 1.606 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Mormantul din Gradina, dupa cum este cunoscut mai ales in randul protestantilor, este un loc de pelerinaj aflat in afara zidurilor vechiului Ierusalim. De la Poarta Damascului, asezata pe laterala nordica a Ierusalimului, se porneste pe drumul Nablus, pe care se merge 400 de metri. Apoi, facandu-se dreapta, pelerinul afla mormantul cu pricina, asezat pe strada Conrad Schick.

Mormantul a fost descoperit in anul 1867, de atunci el fiind foarte cinstit in lumea protestanta. Acesta se doreste a fi adevaratul loc al ingroparii Mantuitorului, dupa moartea pe Cruce, iar nu mormantul sfant aflat in Biserica Invierii din Ierusalim. Cu toate ca exista nenumarate marturii in favoarea autenticitatii Sfantului Mormant din Biserica Ortodoxa a Invierii, exista inca si astazi persoane convinse ca nu acesta este locul original.

Mormantul din Gradina - scurt istoric

Indoindu-se de autenticitatea Sfantului Mormant, aflat in Biserica Invierii, in secoul al XIX-lea, un numar insemnat de cercetatori au pornit sa caute adevaratul loc al inmormantarii Mantuitorului, adica mormantul original.

Astfel, in anul 1842, cercetatorul Otto Thenius a propus ca loc autentic al rastignirii si al ingroparii Domnului un loc stancos din afara zidurilor Ierusalimului, numit Calvar (Golgota), adica „locul capatanii".

Mormantul din Gradina a fost descoperit in anul 1867, cand acesta a si fost numit (nu de multi) drept loc al inmormantarii lui Iisus. Motivul acestei numiri s-a bazat mai ales pe localizarea lui in locul crezut a fi Golgota. In sprijinul acestei teorii se pronunta si o piatra funerara din Biserica Sfantul Stefan, a unui diacon Nonnus, care mentioneaza mormantul.

In perioada Evului Mediu, cruciatii au modificat interiorul mormantului si au imprejmuit gradina cu un gard. In cele din urma, locul a fost folosit de ei pe post de grajd. Biserica Anglicana s-a pronuntat si ea in favoarea acestui loc, „Mormantul lui Gordon" devenind „Mormantul din Gradina".

Este usor de inteles de ce Mormantul din Gradina este un loc de seama pentru evlavia protestanta: este asezat in afara orasului, langa o stanca ce seamana cu un craniu; seamana cu ceea ce ne-am putea inchipui, citind Evanghelia; este mai usor sa meditezi si sa te rogi in aceasta gradina, decat in biserica aglomerata a Sfantului Mormant, din Ierusalim (locul original).

Principalul motiv al alegerii acestui loc drept mormant original este localizarea lui in afara zidurilor Ierusalimului. „Pentru aceea si Iisus, ca sa sfinteasca poporul cu sangele Sau, a patimit in afara portii" (Evrei 13, 12). Astfel, locul numit Mormantul din Gradina este asezat in afara zidurilor, in vreme ce Biserica Invierii (Sfantul Mormant) este asezata in Ierusalim.

Se stie insa ca, in vremea Mantuitorului, orasul nu era atat de extins ca astazi, motiv pentru care locul ortodox al Sfantului Mormant se afla in afara orasului de atunci. Irod Agripa a extins Ierusalimul intre anii 41-44, in urma acestei schimbari locul rastignirii fiind si el inclus in interiorul zidurilor.

Majoritatea cercetatorilor neaga autenticitatea locului numit Mormantul din Gradina. Stanca in care este sapat mormantul (din gradina) a fost folosita pe post de cariera de piatra, in vremea lui Irod Agripa I (37-44).

Potrivit analizelor arheologice, mormantul din gradina dateaza inca din vremea Vechiului Testament (secolele XIX-XVII i.Hr.), in momentul Rastignirii el nefiind un „mormant nou", dupa cum citim in Sfanta Evanghelie (Matei 27, 60; Ioan 19, 41).


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.