Specie cu raspandire mediteraneana (pe baza ultimelor descoperiri, muflonii europeni sunt originari din insulele Sardinia si Corsica), stramosul direct al oii domestice a fost dintotdeauna una dintre cele mai pretuite specii de vanat.
Acesta e si motivul pentru care a fost colonizat nu doar in tara noastra, ci in aproape toata Europa; dupa parerea mea, Wikipedia romaneasca greseste sustinand ca muflonii au trait in trecut si pe teritoriul romanesc. Confuzia este, probabil, legata de existenta, in trecut, a caprelor salbatice, de genul caprei ibex, ale caror resturi osteologice se mai gasesc si astazi. Muflonul european, cred eu, nu putea trai in trecut pe meleagurile noastre, din doua mari motive. Primul vizeaza frigul si temperaturile scazute, la care acesta specie nu este adaptata (retineti ca, in trecut iernile romanesti erau mult mai aprige decat cele de astazi), al doilea motiv fiind existenta populatiilor mari de lup, care ar fi exterminat muflonul. Stramosul oilor nu se poate salva prin fuga din fata lupilor, fiind un erbivor lent, cu picioare relativ scurte si lipsit de rezistenta la efort prelungit. De fapt, acest fenomen a fost demonstrat odata cu introducerea sa in Muntii Retezat: intreg lotul de mufloni pionieri a fost exterminat de catre lupi, intr-o singura iarna.
Fiind o specie foarte apreciata de vanatori, avand un trofeu impozant, muflonul nu a scapat atentiei autoritatilor cinegetice din Romania. Un prim lot de mufloni a fost eliberat in celebrul (astazi) tarc de vanatoare de la Balc, din judetul Bihor. In cursul celui de-al doilea razboi mondial, tarcul a fost distrus, populatia rurala infometata vanand toti muflonii.
Aventura romaneasca a muflonului in Romania dupa cel de-al doilea Razboi Mondial a inceput in anul 1966, cand statul roman a cumparat un lot de 27 exemplare din Austria. La acest nucleu s-au adaugat alti 6 mufloni, oferiti de gradinile zoologice din tara. Cei 33 de mufloni au fost eliberati in padurile Negureni si Mihai Eminescu, din sudul judetului Constanta, precum si in apropierea orasului Cernavoda. Ulterior, pe masura ce muflonii au inceput sa se inmulteasca, au fost introdusi in terenuri de vanatoare din jurul Bucurestiului, precum si in judetele Alba, Arges si Valcea. Haosul care a lovit fauna Romaniei dupa Revolutia din decembrie 1989 a afectat crunt si populatiile de mufloni, braconajul fiind principalul pericol la adresa speciei. In prezent, se pare ca mai traiesc mufloni doar in judetul Constanta. Cu toate acestea, specia inca se vaneaza.