Monitorul verde de copac este o specie de reptila arboricola cu aspect foarte interesant. Este numit soparla-smarald si soparla-verde de copac. Are obiceiul de a trai in mici grupuri familiare, ceea ce este un lucru rar la astfel de reptile anguimorfe, foarte mari.
Monitorul verde de copac are corpul zvelt, atractiv, datorita coloritului verde intens cu numeroase pete mici de culoare intunecata. Pielea este groasa, solzoasa si rezistenta. Un exemplar adult poate sa aiba lungimea corpului de 75-100 cm, deci este o reptila destul de mare. Are coada lunga, mai groasa la baza si mai subtire la varf, de forma unui bici. Membrele sunt lungi si subiri, dar destul de puternice.
Degetele sunt prevazute cu gheare, ajuta la cataratul in copaci, adera foarte bine la scoarta aspra a acestora. Coada are si ea rol de apucare si este folosita la urcat pe crengile arborilor. Capul este mare dar scurt, botul lung si ascutit, ochii sunt ageri, au irisul de culoare maronie. Narile sunt bine evidentiate in partea superioara a botului.
Monitorul verde de copac este crescut destul de rar in conditii de captivitate deoarece se adapteaza mai greu, este dificil de intretinut, trebuie mare grija cu el ca sa se hraneasca. In plus poate deveni si extrem de agresiv, lucru intalnit de altfel si alte specii de reptile anguimorfe. Poate fi crescut in terariu, dar acesta trebuie echipat cu multe crengi si plante pe care reptila sa se catere. Are nevoie de mult spatiu si de plante cu frunze numeroase. Umiditatea in terariu trebuie sa fie de 70%, iar temperatura de 29-32 grade Celsius.
Aceasta specie este perfect adaptata la mediul de viata arboricol, in natura. Are coloritul perfect pentru habitatul de acest gen, acesta o camufleaza perfect printre crengile copacilor. Are obiceiul sa fuga destul de rapid cand este in pericol, sau daca are ocazia musca destul de tare pentru a se apara. Hrana sa consta din insecte, mici rozatoare, oua de pasari, soparle, mici vertebrate.
Reproducerea la aceasta specie este ovipara. Maturitatea sexuala este atinsa la varsta de un an. In perioada de imperechere masculul si femela formeaza perechi. In plus, astfel de reptile traiesc in grupuri familiare, formate din mai multe femele si puii lor, conduse de un mascul dominant.
Femela depune ouale in stratul de frunze aflate in stare de putrefactie de pe sol, sau in termitierele arborilor. Poate depune cate 6 oua in mai multe serii pe an. Dupa eclozarea oualor, la 160-190 de zile de la depunerea lor, apar puii. Acestia se hranesc cu termite si oua de termite, chiar in cuibul acestora.
Monitorul verde de copac are denumirea stiintifica de Varanus prasinus, face parte din ordinul Squamata, familia Varanidae. Este o specie comuna in Noua Guinee, pe plantatiile de arbori de cacao si palmieri, in padurile tropicale umede, vesnic verzi.