Cainele salbatic african este un mamifer carnivor din familia Canidae, intalnit numai in Africa, in special in savana si in zonele tropicale impadurite. Este cunoscut si sub numele de Cainele vanator, Cainele patat sau Lupul colorat. Este singura specie din genul Lycaon.
Corpul ii este acoperit de o blana cu modele neregulate, sub forma de pete negre, albe si galbene, distinctive pentru fiecare individ in parte. Aceasta caracterstica i-a atras numele de Lycaon pictus, care, tradus din limba greaca, inseamna „lupul pictat". Este singura specie de canide ale carei membre anterioare sunt lipsite de gheare. Parul este scurt in zona membrelor si mai lung pe corp si pe gat.
In general, adultii au o greutate cuprinsa intre 17 si 36 kg, inaltimea aproximativa de 75 cm, lungimea corpului de 100 cm si o coada lunga de 30-45 cm. Masculii sunt putin mai dezvoltati decat femelele. Animalele care traiesc in partea sudica a Africii sunt in general mai mari decat cele din est sau din vest. Desi ca infatisare, cainele african pare slab si firav, corpul lui este musculos si puternic. Are picioarele lungi, coada stufoasa, cu varful alb si urechile rotunde si mari. Acestea il ajuta sa faca fata caniculei si sa perceapa sunetele de la distanta.
Imperecherea are loc intre lunile martie-iunie, in a doua jumatate a sezonului ploios. Perioada dintre nasteri este de 12-14 luni sau de mai putin de 6 luni, in cazul in care toti puii din nasterea anterioara au murit. Durata tipica de gestatie este de 70 de zile, dupa care femelele nasc in medie 10 pui, in adapostul altor animale, precum porcul termitelor (Orycteropus). Puii sunt intarcati dupa 10 saptamani, iar la varsta de 8-11 luni sunt apti sa se hraneasca singuri, vanand animale de dimensiuni mici.
Cainii salbatici africani traiesc in haite de 10-15 animale, condusi de de o femela si de un mascul alpha. Doar aceasta femela are dreptul la reproducere. Ceilalti membrii ai grupului vor ajuta la cresterea puilor si vor avea grija de ei. Lycaon pictus au un fel neobisnuit de a-si stabili membrii dominanti. In fiecare haita exista doua ierarhii separate: una a femelelor si una a masculilor, iar in clipa in care reprezentantul alpha moare acesta este inlocuit dupa cum urmeaza: locul masculului alpha va fi luat de cel mai tanar mascul. in timp ce femela alpha va fi inlocuita de cea mai in varsta femela.
Hrana lor preferata este formata din antilope, zebre, impala sau gazele, pe care le ataca doar atunci cand toata haita este pregatita. Ucid si mananca repede prada pentru ca alte carnivore mai puternice pot aparea oricand.
Din cauza mortalitatii ridicate si din cauza oamenilor care le-au luat habbitatul si care i-au vanat, numarul caiinior africani a scazut dramatic, iar in prezent se crede ca mai exista intre 4000 si 5000 de exemplare, majoritatea in rezervatii sau parcuri nationale.