Bizonul este un animal erbivor masiv din categoria rumegatoarelor, apartinand familiei Bovidae, care a fost in trecut foarte raspandit ca animal salbatic in regiunile emisferei nordice. Singurele reprezentante ale bizonului le reprezinta cele doua varietati ale sale, bizonul nord-american (Bison bison) si cel european, cunoscut si ca zimbru
Bizonul american are masa cuprinsa intre 450–1350 kg. Inaltimea la greaban este de 1,60–1,80 m. Numarul de pui este 1. Durata vietii sale este in jur de 33 ani.
Bizonul american este o bovina salbatica, fiind inrudit cu Bizonul european. Desi seamana cu cel european exista totusi cateva deosebiri. Bizonul american are 15 coaste, in timp ce bizonul european are 14. Bizonul american are patru vertebre lombare, in timp ce bizonul european are cinci.[ Bizonul adult american nu este la fel de inalt si zvelt ca cel european deoarece au picioare mai scurte. Coarnele bizonilor europeni sunt plane cu fetele lor, facandu-le mai adaptate la lupta cu coarne, in acelasi mod ca la bovinele domestice, spre deosebire de bizonul american, care are coarne ce favorizeaza ciocnirea Bizonii americani sunt mult mai usor de domesticit decat verii lor europeni, ei se imperecheaza mai usor cu bovinele domestice
Este cel mai puternic mamifer ce traieste pe marele campii ale Americii de Nord. Bizonul este erbivor si mananca frunze. Cauta cartofi in timpul verii; licheni, iarba uscata si muschi in timpul iernii.
Un grup de imagini de Eadweard Muybridge, setat pe miscare pentru a ilustra miscarea bizonului
In timpul sezonului de imperechere, masculii si femelele se strang impreuna in grupuri mari, unde masculii poarta lupte violente intre ei. Bizonul american este un animal periculos. El se poate deplasa cu viteze de pana la 56 km/h si poate acoperi distante lungi in galop El ataca cu mare viteza, imediat cum isi identifica rivalul, lucru care se intampla gratie unui fin simt al mirosului si al unui auz foarte bun. In trecut, era foarte important pentru indienii nord-americani. Acesti oameni urmareau miscarile sezoniere ale cirezilor, pentru ca intreaga lor existenta depindea de bizoni dar nu ucideau decat un numar rezonabil, atat cat era nevoie.
Sosirea europenilor si progresul cailor ferate spre vest au adus pierderi majore in randul bizonilor. Doar cateva sute au supravietuit si acestia au fost dusi in rezervatie pentru a se reproduce. Azi exista aproximativ 10.000 de bizoni americani, toti traind in zone protejate.