Specie perena cu radacini tuberizate de marimi si forme diferite.Tulpina aeriana poate ajunge la 2-2,5m,cu flori galbene ce au un continut de nectar superior floarea soarelui.
Se cultiva pentru tuberculii bogati in insuluna naturala (20-35%) vitamine – A, B1, B2, PP, C minerale Fe, Cu, Ca,iod, elemente ce contribuie la stabilizarea sistemului nervos si intarirea imunitatii naturale a organismului uman sau animal.
Frunzele si tulpinele au de asemeni aceste elemente care,insotite de clorofila ajuta la refacerea puterii de sinteza a hematiilor si leucocitelor din sange.
Continutul ridicat de insulina naturala din tuberculi (20-35%) usor asimilabila de organism usureaza efortul pancreasului de a o produce, ajutand totodata la refacerea acestuia si la readucerea sa in parametri optimi de functionare.
Bolnavii insulino-dependenti, toti cei diagnosticati cu o forma de diabet (fie incipient,fie avansat), vor gasi in produsul natural NAP un aliat in lupta pentru refacerea sanatatii. Consumat ca atare (ca un fruct sau o leguma), in salate simple sau asortate cu alte legume si fructe, sub forma conservata (muraturi), copt, prajit, piure, adaugat in supe sau mancaruri Napul devine si un aliment apreciat prin savoarea deosebita si gustul dulceag.
Beneficiul consumatorului de napi se regaseste in starea perfecta de sanatate a pancreasului, responsabil de productia optima de insulina in organism. Persoanele neafectate de diabet nu vor afectate niciodata de boala daca vor consuma periodic (sezonul rece) o cantitate de 100-200 gr/zi. Persoanele ce au in familie bolnavi de diabet vor putea evita contactarea unei forme de boala diabetica prin consumul preventiv al acestui aliment – medicament. Continutul scazut in carbohidrati – 2% – il recomanda in curele de slabire, consumul a 100-200 gr/zi la mesele principale este aproape neobservat ca aport caloric, dar produce efect in timp prin actiunea elementelor descrise mai sus ce ajuta la refacerea pancreasului si readucerea sa in parametri normal – functionali.