Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Povestea lui Mos Craciun-Manastirea Camarzani
1.362 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mata Hari, spioana cu o mie de fete / Subtitrat
2.129 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Ultima Mare Ducesa a Rusiei Imperiale, Olga Alexandrovna
530 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Craciun, anul 1937,
1.465 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stefan cel Mare partea a-II-a
1.722 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Haremul - De la povesti la regulile stricte din Palat
1.384 vizite - 0 comentarii
adaugat de paul
 
  Stefan cel Mare
1.606 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stefan Cel Mare
1.538 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Emiratele Arabe Unite
625 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoricul bisericii Boteanu.
2.106 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Dansul calusarilor

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 16.03.2016  Adauga la favorite 5.095 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Dansul calusarilor vine din negurile timpului, fiind de origine precrestina. Dansul a fost legat ca origine si de stravechiul cult al Soarelui. Dansul Calusarilor se practica in sudul tarii, dar si in Moldova de Rusalii. Cu toate ca de Rusalii se sarbatoreste Pogorarea Sfantului Duh, romanii i-au asociat acestei sarbatori si semnificatii magice. De Rusalii se sarbatorea in trecut Rozalia, sarbatoarea trandafirilor.

Calusarii executa un ritual magic, care evolueaza in jurul fructului de alun numit ?calus". In dansul lor magic exista un moment cand unul dintre executanti este doborat la pamant cu steagul de alun. Cei care joaca sunt initiati dupa un ritual secret, bine pastrat, pentru a fi demni de a juca acest dans.

Calusarii se joaca in timpul Rusaliilor, cand timp de doua-trei saptamani calusarii merg in sate pentru a-i vindeca pe cei bolnavi cu puterea pe care au dobandit-o. Prin acest dans se protejeaza oamenii, vitele si recoltele de fortele malefice.

Rusaliile sunt un fel de iele care danseaza, deosebit de frumos, noaptea, in cerc, in aer sau pe pamant. Daca sunt vazute de un muritor sau acesta calca pe locul in care au dansat (acolo unde iarba este arsa) se imbolnaveste grav. Rusaliile pot lua mintile oamenilor, acestia cazand intr-un fel de transa care nu poate fi vindecata de medici, ci doar prin dansul calusarilor.

Mai intai se identifica spiritul bolii de catre vataful calusarilor. Apoi vataful atinge cu steagul (care are la capat o legatura de usturoi, una de pelin si un snur rosu) pe unul din calusari. Calusarul atins cade la pamant, preluand astfel asupra lui raul care iese din cel bolnav.

Acest dans si-a pierdut in timp semnificatia magica, devenind un dans care se caracterizeaza prin forta, agilitate, ritm. Un dans asemanator se joaca in sud-vestul Egiptului, de catre locuitorii din oaza Kharga. Exista mici deosebiri de coregrafie si de costum; costumele dansatorilor egipteni nu sunt la fel viu colorate.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.