Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Confictele dintre Vlad Tepes si Stefan cel Mare
1.372 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Domnitori romani
405 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stefan cel Mare partea I
1.472 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stefan cel Mare
1.894 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stefan cel Mare si Sfant
1.348 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mari domnitori Stefan cel Mare
932 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stefan cel Mare partea a-II-a
1.731 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Recurs la istorie: Hannibal, la portile Romei
1.475 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Camera de chihlimbar a tarului Petru cel Mare
1.553 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Constanta veche
1.432 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Stefan Cel Mare

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.03.2014  Adauga la favorite 1.543 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Stefan al III-lea, supranumit Stefan cel Mare(n.1433, Borzesti - d. 2 iulie 1504, Suceava), fiul lui Bogdan al II-lea, a fost domn al Moldovei intre anii 1457 si 1504. A domnit aproape 50 de ani, durata care nu a mai fost egalata in istoria Moldovei. In timpul sau, tara a dus multe lupte pentru independenta impotriva mai multor vecini, cum ar fiImperiul Otoman, Regatul Poloniei si Regatul Ungariei. Mai multe dintre bisericile si manastirile construite in timpul domniei sale sunt astazi pe lista locurilor din patrimoniul mondial.

Calitatile umane, cele de om politic, de strateg si de diplomat, actiunile sale fara precedent pentru apararea integritatii tarii, initiativele pentru dezvoltarea culturii au determinat admiratia unor ilustri contemporani, iar, gratie traditiei populare, a fost transformat intr-un erou legendar.


Dupa uciderea tatalui sau Bogdan al II-lea de catre Petru Aron, Stefan vine cu oaste, ajutat de Vlad Tepes, domnul Tarii Romanestisi dupa infrangerea lui Petru Aronin "tina de la Doljesti", la 12 aprilie si la Orbic pe 14 aprilie 1457 - merge la Suceavasi pe locul ce se chemacampia Direptatii, langa cetatea de scaun, intreaba pe toti de fata, daca le este cu voie sa le fie domn. Intreaga adunare in frunte cu mitropolitul Teoctist, boieri, targoveti, ostasi si "toata tara" proclamara pe Stefan ca domn legiuit al Moldovei in scaunul parintilor si stramosilor acestuia.

Moldova in timpul domniei lui Stefan cel Mare
In vremea lui Stefan cel Mare, Moldova se intindea peste toate tinuturile de la Carpatii rasariteni pana la Nistru. Taraniirazesi, proprietari de pamant, erau chemati la solicitarea domnului la "oaste" in schimbul unor privilegii. Alaturi de ei, un rol important il jucauceteleboierilor, care veneau cu osteni de pe mosiile lor, siceteletargurilor, alcatuite din targoveti, care se puteau strange mai repede in caz de nevoie. Oastea mare a lui Stefan era deci o ,,oaste de tara", la vremea aceea putini fiindl efegii(mercenari sau soldneri). Tara era aparata de cetati ca Soroca, Tighinasi Cetatea Albala Nistru, cetatea Chiliala Dunare, cetatile Hotinuluisi Sucevei la Nord, spre Carpati Cetatea Neamtului, iar pe Siret Cetatea Noua a Romanului. Moldovaera stabila politic si bogata. Incursiunile pretendentilor la domnieerau rare, si opozitia boierilor slaba. Buna securitate a drumurilor imbia pe negustorii italieni, polonezi sau armeni sa treaca prin Moldova de la Marea Neagra spre Liov (Lemberg) si invers, aducand din Orient mirodenii, covoare, blanuri, metale si pietre pretioase iar din Apus postavuri si arme. Vamile culese de la acestia aduceau bani in vistieria domneasca. Astfel se explica mijloacele materiale care i-au permis lui Stefan sa lupte si sa construiasca fara incetare in lunga lui domnie. Pericolul mare il reprezenta insa expansiunea Imperiului Otoman, care - dupa cucerirea Constantinopolului la 1453, de catre sultanul Mehmed al II-lea Fatih - isi continua inaintarea spre inima Europei.


Dupa urmarirea lui Petru Aron, care se refugiase in Polonia, Stefan cade la intelegere cu regele Cazimir, restituindu-i-se cetatea Hotinului, ceea ce atrage dusmania regelui Ungariei, Matei Corvin. Intr-o lupta decisivala Baia (1467), pe valea Moldovei, oastea ungureasca este infranta, regele fiind ranit de trei sageti si o lovitura de lance. Stefan navali in Ardeal pe urmele armatei unguresti in retragere si isi asigura linistea la granita apuseana a tarii.


Prevazand ca va avea in curand de luptat cu turcii, Stefan voia sa aiba inTara Romaneasca un domn prieten, in locul vasalului turcesc, Radu cel Frumos. In anul 1470 Stefan incepu ostilitatile, pradand Ialomita si arzand orasul Brailei (la 27 februarie, in "martea branzei"), dar indata turcii au raspuns, trimitand pe tatari in Moldova. Stefan se indrepta atunci impotriva noului dusman si-l invinse in dumbrava de laLipnic, pe Nistru. Dupa alte ciocniri cu Radu cel Frumos, acesta fugi la turci (in noiembrie 1473, Stefan cucereste cetatea Dambovitei de la Bucuresti), iar Stefan puse in scaunul Tarii Romanesti pe aliatul sau, Laiota Basarab. Insa dupa 2 ani Laiota Basarab il tradeaza.



Mahomed al II-lea nu a vrut sa lase nepedepsit amestecul lui Stefan cel Mare in treburile domniei Tarii Romanesti. De aceea in iarna anului 1474 trimise in Moldovape beylerbeyi Hadam Suleiman Pasa(Hadin Suleyman Pasa), cu 120.000 de oameni, cu misiunea de a supune pe domn si a-i nimici oastea. Stefan isi organizeaza tabara in fata Vasluiului in locul numit Podul Inalt si in ziua de 10 ianuarie 1475, inainte de a se lumina de ziua, dadu atacul pe neasteptate. Marea ostire a turcilor se clatina si se destrama intr-o invalmaseala cumplita. Locul mlastinos, ceata, necunoasterea terenului, mari tulburarea turcilor, care se risipira. Dupa alungarea lor, Stefan trimise o scrisoare in limba latina catre toti principii crestini din Europa, vestindu-le marea izbanda si cerandu-le sprijin pentru incercarile viitoare. Dar in afara de felicitari din partea Papei si a Republicii Venetiene, ajutor nu veni de nicaieri. Turcii se pregateau din nou sa porneasca asupra Moldovei. Mahomed al II-lea lua comanda ostirii turcesti, indreptandu-se spre Suceava pe Valea Siretului, iar dinspre Nistru se ivira cetele tatarilor. In codrul de la Valea Albasau Razboieni, turcii covarsira puterile moldovenilor in seara zilei de 26 iulie 1476. Mahomed al II-lea ataca cetatile Suceava, Neamtul si Hotinul, dar nu le putu cuceri. Afland ca Stefan pregateste o noua oaste, ca ungurii si polonezii se apropie de granitele Moldovei cu ajutor armat, vazand ca hrana se imputineaza, ca se ivesc boli in randul ostenilor, Mahomed al II-lea se hotari sa se retraga. El parasi Moldova hartuit de cetele lui Stefan, fara ca izbanda lui sa fi insemnat supunerea tarii si a domnului ei.

La ea participa si Bogdan, voievodul Maramuresului, care pleaca spre Moldova, incercand s-o scoata de sub controlul coroanei maghiare. Bogdan ii inlatura pe urmasii lui Dragos, Sas si Balc, cu ajutorul boierimii locale, iar apoi intemeiaza o noua stapanire.

Regalitatea maghiara, ca si in cazul Tarii Romanesti, aspirand la dominatia Moldovei, reactioneaza prin campanii militare, fara ca ele sa fie incununate de succes. Moldova este recunoscuta de coroana maghiara, intre anii 1374-1375. In vremea lui Petru I Musat (1375-1391), urmasul lui Latcu, statul moldovean isi consolideaza pozitia politica in raport cu Ungaria si cu Polonia.
Acesta ii acorda in 1388 un imprumut pe trei ani de 3000 de franci francesti regelui polon, Polonia punand drept gaj Pocutia si Haliciul. Tot in timpul lui Petru I Musat se infiinteaza Mitropolia (1386/1387), institutie care va contribui la intaririea puterii centrale. Intemeierea Mitropoliei a insemnat si recunoasterea de catre Polonia a autonomiei politice ...


Ultimii ani de domnie au fost ani de pace. Cel care spunea in actele scrise ca este din mila lui Dumnezeu domn alTarii Moldoveia zidit 44 manastiri si biserici, conform traditiei, dupa fiecare lupta castigata, o biserica. Batran si bolnav de guta, i s-a amputat un picior. Dupa o domnie indelungata de 47 de ani - neobisnuita pentru acele vremuri - marele domnitor si-a inchis ochii la 2 iulie 1504.

Iara preaStefan Voda l-au ingropattara cu multa jalesi plangere in manastire la Putna, care era zidita de dansul, jale era, ca plangea toti ca pe un parinte al sau... (Grigore Ureche)

In cursul domniei sale Moldova a cunoscut o inflorire fara precedent. Luptand de la egal la egal cu vecini mult mai puternici, Stefan cel Mare a reusit sa impuna Moldova ca un stat cu drepturi aproape egale. Din nefericire, marimea redusa a populatiei si resursele limitate au facut ca, o data cu modificarea tehnologiei razboiului (introducerea pe scara larga a armelor de foc, scumpe si greu de fabricat) Moldova sa nu mai poata tine pasul cu vecinii mult mai bogati.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.