Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Sfantul Nicolae in Italia
1.603 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Papa Ioan Paul al II-lea / Roma 1994 Valorile familiei
1.682 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Insula Sfantului Brendan
1.137 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Panteonul din Roma
650 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Roma, 64 d.Hr.
1.127 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Papa Ioan Paul al II-lea / Baltimore 1995
1.531 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Istoria unui ziar de anunturi - PortaPortese
1.323 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se sarbatoreste Anul Nou in Grecia
1.129 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sarbatoarea Sfantului Gheorghe
1.420 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce Vespasian a fost cel mai apreciat imparat al Romei
915 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Catacombele Sfantului Calixt - Roma

 
 
 
 
 
Adaugat de suzy 23.02.2016  Adauga la favorite 1.118 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Desi Catacombele Sfantului Calixt nu sunt singurele catacombe de pe vremea crestinismului timpuriu din Roma, sunt in mod cert cele mai exemplare, o reputatie sustinuta atat de popularitatea lor in randul turistilor, cat si de faptul ca au fost considerate „catacombele prin excelenta" de catre chiar intemeietorul arheologiei crestine, Giovanni Battista de Rossi, ceea ce nu e de putina insemnatate pentru prestigiul lor din punct de vedere stiintific si turistic deopotriva.

Catacombele poarta numele lui Calixt care, la momentul in care au fost construite (in al doilea deceniu al celui de-al treilea secol dH), ocupa functia de diacon de Roma (sub Papa Zephyrinus).

Calixt a fost ulterior ales papa, si in cele din urma a fost martirizat pentru credinta sa crestina. Se crede (desi nu se stie cu certitudine) ca el a fost cel care a dispus construirea catacombelor.

Baza acestei retele stratificate (pe 5 nivele) lungi de 19 kilometri de tuneluri subterane exista deja inainte de a fi luata decizia de a construi spectaculoasele catacombe din prezent (aici este vorba de preexistentele „hypogea", care inseamna tocmai „sub pamant").

Catacombele au fost create ca loc de depozitare a mormintelor papilor si ale martirilor crestini. Cripta papilor (capella dei papi) din interiorul catacombelor, precum si restul tunelelor, contineau mormintele a 16 papi (plasate aici pana in secolul al IV-lea, cand cripta a devenit prea aglomerata) si a sute de mii (circa jumatate de milion de milion) de morminte ale crestinilor timpurii persecutati, in cele mai multe cazuri, pentru credintele lor religioase.

Pe de alta parte, turistii care intra in catacombe in prezent nu vor putea vedea aceste morminte, intrucat catacombele au fost complet evacuate inainte de secolul al IX-lea iar mormintele au fost mutate in vederea adapostirii la Biserica San Silvestro in Capite (precum si la alte locasuri de cult din Roma), amenintarea care a determinat autoritatile papale sa faca acest lucru fiind faptul ca Catacombele Sfantului Calixt erau situate in afara Zidurilor Aureliene, ceea ce le facea vulnerabile in fata atacurilor barbarilor.

Fara indoiala, situl ramane unul ce merita vizitat. Spectaculoasele si sinuoasele tuneluri, care ajung chiar si la o adancime de 20 de metri sub pamant, sunt infrumusetate, asa-zicand, cu picturi si sculpturi, precum si cu inscriptii, insa aceste elemente decorative cu greu pot fi considerate realizari artistice.

Pe de alta parte, valoarea lor documentara este necontestata: acestea ofera informatii despre viata si obiceiurile crestinilor persecutati, constituind o resursa nepretuita pentru studiul perioadei incipiente a crestinismului.

Se poate observa cu usurinta si abundenta de simboluri crestine, cum ar fi pestele (simbol al lui Iisus, Fiul lui Dumnezeu), porumbelul (simbol al sufletului eliberat si al Sfantului Duh), fenixul (simbol al renasterii), si ancora.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.