Panteonul, o cladire din Roma (Italia), comandat de Marcus Agrippa ca un templu pentru toti zeii din Roma antica, si reconstruit de imparatul Hadrian, in aproximativ 126 d.Hr.
Care a fost construita initial ca templu pentru cele sapte zeitati guvernatoare ale celor sapte planete in statul religios al Romei Antice, din secolul al VII-lea fiind transformata intr-o biserica crestina.
Este cea mai bine conservata cladire romana si cea mai importanta cladire veche din lume cu acoperisul original intact. Desi identitatea arhitectului ramane incerta, multi o atribuie lui Apolodor din Damasc.
Pana in secolul al XX-lea, Panteonul a fost cea mai mare constructie din beton existenta in lume. Cupola din beton este relativ usoara, pentru ca in compozitia betonului nu s-a folosit pietris, ci puzzolana. Puzzolanele naturale sunt minerale usoare, rezistente la apa de mare, formate prin sedimentarea cenusii vulcanice produse in timpul eruptiilor vulcanice bazaltice. Contin silice, aluminiu si oxid de fier (care ii confera culoarea rosie), precum si var si oxid de magneziu.