Iesi la aer
O plimbare de 10 minute poate sa-ti reincarce bateriile pentru urmatoarele doua ore. Asa ca, la finalul pauzei de pranz, fa cativa pasi pentru a te revigora.
Ti s-au subtiat sprancenele?
In mod suprinzator, aceasta schimbare fizica poate explica lipsa ta de energie. Pierderea firelor de par din sprancene este unul din semnalele de recunoastere a unei glande tiroide subactive, o cauza frecventa a oboselii. Una din patru femei sufera de aceasta afectiune, care incetineste metabolismul, transformand orice activitate intr-un posibil efort.
Asadar, daca sprancenele tale s-au subtiat ingrijorator, programeaza-te la medicul de familie, pentru a-ti recomanda analizele de sange necesare.
Testeaza-te online
Lipsa energiei poate fi si un semn al diabetului de tip 2, dar simptomele apar, de obicei, mai incet, astfel ca nu resimti brusc oboseala. Oboseala apare ca urmare a faptului ca organismul nu produce suficienta insulina pentru a functiona cum trebuie.
Pe site-ul britanic riskstore.diabetes.org.uk vei gasi un test online in urma caruia vei afla daca te incadrezi in categoria de risc a acestei boli. Medicul iti va putea explica daca si de ce trebuie sa urmezi o dieta si un tratament medicamentos.
E culoarea care trebuie?
Verifica daca urina are o culoare normala. Daca este inchisa la culoare, inseamna ca trebuie sa bei mai multa apa. Nu te baza doar pe senzatia de sete pentru a consuma lichide, in acel moment organismul este deja deshidratat.
Ce inseamna asta? Inseamna ca sangele se ingroasa, deci inima trebuie sa lucreze mai mult pentru a-l transporta in organism, deci tu vei fi mai obosita. Tinta? O cafea (da, doar atat recomanda nutritionistii), doua ceaiuri si sase pahare de apa pe zi.
Sus picioarele!
La finalul zilei, stand intinsa pe pat, ridica picioarele si sprijina-le de un perete. Acest exercitiu simplu va contribui la imbunatatirea circulatiei sanguine la nivelul creierului. Alte exercitii asemanatoare, precum statul pe umeri, in pozitia lumanare, ajuta la stimularea glandelor pituitare si a hipotalamusului, care regleaza cantitatea de hormoni din organism.
Renunta la rele
Zaharul este fruntas la capitolul alimente rele, absorbind din organism vitaminele si mineralele de care ai nevoie pentru a-ti mentine nivelul de energie ridicat. Oricat de tentante ar fi, redu cantitatile de biscuiti, prajituri, ciocolata, cereale, paine si paste, si vei vedea ca senzatia de oboseala nu
va mai fi atat de acuta.
O portie de midii, va rog
Aproape un sfert dintre femei nu asimileaza suficient fier din alimentatie, ceea ce se simte: apar starile de oboseala, nu te mai poti concentra la fel de bine si este posibil sa te caracterizeze si o stare de apatie.
Una dintre variantele prin care poti suplini carenta de fier este consumul de midii. 200 g de midii pot acoperi cantitatea zilnica de fier recomandata. Carnea rosie si ouale sunt pe locul doi in topul alimentelor bogate in fier, insa daca esti vegetariana poti opta pentru legumele verzi, fasole uscata sau fructe uscate.
Fierul este necesar pentru producerea celulelor rosii, care ne ajuta la mentinerea energiei la un nivel ridicat. Daca suspectezi ca nivelul fierului este scazut, viziteaza medicul de familie pentru a-ti recomanda analizele necesare, inainte de a te indrepta spre rafturile cu suplimente din farmacii. Si inca ceva: nu bea ceai sau cafea in timpul mesei, pentru ca reduc absorbtia de fier.
Schimba perspectiva
Gandeste-te putin la activitatile care te storc de energie – poate cumparaturile de la finalul saptamanii, spalatul vaselor, rezolvarea treburilor de zi cu zi – oricare ar fi acestea, cu siguranta nu ai cum sa le elimini, oricat de mult ti-ai dori asta. Ceea ce poti schimba este felul in care te raportezi la ele, spune Marisa Peer, psihoterapeut.
Poti profita de tot acest timp pentru a asculta muzica preferata, poti urmari un film pe care voiai de mult sa-l vezi. In timp, ti se va schimba perceptia fata de astfel de obligatii casnice, iti va face placere sa le duci la bun sfarsit si, cu siguranta, nu te vei mai simti lipsita de energie.
Imprieteneste-te cu quinoa
Eu tocmai am facut asta si sunt incantata! Quinoa (se pronunta „chinua“) este o cereala bogata in proteine si cu un continut mic de aminoacizi, se gateste foarte usor si poate inlocui orice garnitura careia trebuie sa ii dedici mai mult timp.
Pentru a gati 250 g de quinoa, clateste boabele si pune-le la fiert in 500 de ml de apa, reducand temperatura cand apa incepe sa fiarba. Dupa 15 minute vei obtine o garnitura delicioasa, pe care o poti combina chiar si cu iaurturi, pentru o gustare sanatoasa.
In pana de magneziu?
Suplimentul de care, cel mai probabil, ai nevoie, este magneziu – doar prin alimentatie este greu sa asiguri necesarul, mai ales cand nu esti fana a verdeturilor, a nucilor si a semintelor. Magneziul este cel care ajuta la transformarea alimentelor in energie, contribuie la sanatatea inimii si este esential atunci cand trebuie sa faci fata cu brio unei perioade stresante.
Cum stai la capitolul stres?
Cand esti stresata, felul in care respiri ti se schimba: nu inspiri suficient de adanc, prin urmare nici organismul nu este oxigenat asa cum ar trebui. Pentru a te revigora, intinde-te si inhaleaza aerul adanc, pana ajungi cu numaratoarea la 8. Apoi, tine-ti respiratia din nou pana la 8, apoi expira numarand pana la 16. Repeta acest exercitiu de opt pana la zece ori.
Fitoterapie
Rhodiola Rosea este un energizant natural care te ajuta sa faci fata stresului. In magazinele naturiste gasesti astfel de suplimente