Hernia de disc este un fenomen prin care, in urma stilului de viata, discurile vertebrale ies din spatiul natural si creeaza sau nu simptome. Din pacate, exista o perceptie majora a pacientilor ca, daca au hernie, trebuie sa se opereze. Hernia in sine nu este indicatie operatorie, simptomele sunt cele care dicteaza daca trebuie intervenit sau nu.
In mod frecvent, herniile de disc sunt asimptomatice. Sunt des intalnite modificari, insa daca nu sunt afectate anumite structuri, simptomele nu exista, deci nu avem indicatie. Simptomele sunt variate. Toata lumea se asteapta sa aiba o durere pe picior care arde si supara intens, dar nu este neaparat necesar. Pot aparea dureri de spate, junghiuri, dureri de fese si in acest caz examenul clinic este foarte important.
Interventia chirurgicala este indicata atunci cand simptomele nu raspund sub nicio forma la un tratament conservator, analgezice, antiinflamatoare si recuperare medicala, cand calitatea vietii este foarte proasta.
Herniile difera ca aspect si structura si, in functie de locatie si de modul cum arata pe examinarile imagistice, sunt interventii endoscopice care au un mare avantaj: recuperare foarte rapida. De asemenea, costurile sunt mai mici, complicatiile sunt mai putine si recuperarea se face foarte repede, pacientii nu au nevoie de spitalizare si pleaca acasa la o ora, doua dupa interventie si se integreaza in campul muncii foarte repede.
Este important sa ne ridicam de pe scaune. Petrecm 8 ore pe zi pe scaun, lipsa activitatii atrage consecinte majore, discurile se strica, apar probleme cervicale."