Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Pastrare must pentru iarna
353 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum aflam nivelul de zahar din must
823 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vrei un sarut frantuzesc ca la carte? Ce trebuie sa faci
1.847 vizite - 0 comentarii
adaugat de etna
 
  Cum sa NU iti distrugi drona de la primul zbor:
692 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum congelezi fructele pentru iarna
57 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nu aruncati plicurile de ceai folosite!
295 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Frunze de varza la murat pentru sarmale!
23 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se recolteaza cimbrul -peren-Thymus Vulgaris
156 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Podoabe din coca pentru bradul de Craciun
745 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se curata un Mango
537 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Mustul e pe val

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.09.2015  Adauga la favorite 837 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Orice piata care se respecta pune la dispozitia viticultorilor, in aceste zile, un sector rezervat, in care acestia prepara mustul cu ajutorul unor prese speciale, destul de simple, chiar sub ochii clientelei. Pe care o imbie sa deguste si de colo, si de colo, fara suparare. Daca tot ai de unde alege, fa-o cu rabdare. Plimba-te de la un producator la altul si observa ce fel de struguri foloseste si cum decurge “procesul de fabricatie".

Struguri sanatosi si recipiente curate

- Acest detaliu este important atat pentru gustul mustului, cat si pentru starea de bine a celui care il consuma: mustul obtinut din struguri necopti irita, de regula, intestinele. Verifica, de asemenea, ca boabele de struguri sa fie sanatoase, pe ciorchini sa nu existe frunze, insecte, pamant etc.

- Mustul este o bautura atat de apreciata si de sanatoasa tocmai fiindca valorifica strugurele in totalitate, retinand substantele benefice din pulpa, din pielita, seminte si ciorchine. Presele zdrobesc toate aceste componente laolalta, apoi “evacueaza" pana si samburii. Pentru ca mustul sa fie limpede, fara resturi de samburi zdrobiti, presarea trebuie facuta destul de rapid. Mustul obtinut “la prima mana" (prin prima presare), numit ravac, este cel mai bun; acesta este si singurul pe care il folosesc producatorii pentru a obtine vinuri de marca. Cu cat este mai mare gradul de presare cu atat mai slaba este si calitatea mustului: mustul din presa a doua si, eventual, a treia se foloseste mai mult pentru obtinerea de distilate, asa cum sunt vinurile vrac (ce nu pot purta denumirea soiului de struguri din care provine) sau otetul din vin.

- Vasele in care curge mustul din presa trebuie sa fie folosite strict cu acest scop, nu si pentru depozitarea altor produse alimentare sau nealimentare. Si, desigur, trebuie sa fie de o curatenie impecabila.

Cum il conservi pentru la iarna

Gospodarii pasionati au felurite metode conservare de mustului: unii il toarna in sticle din plastic, cu dop, pe care le tin in congelator; altii il fierb pana cand nu mai face spuma, apoi il toarna in sticle din sticla inchise ermetic (adaugand sau nu aspirina). Iata si o metoda mai laborioasa: mustul proaspat stors se toarna in sticle din sticla, spalate si sterilizate, care se inchid ermetic cu dopuri cu filet. Sticlele se pun pe un prosop, intr-o cratita cu apa. Din clipa cand apa clocoteste, se fierbe 30-40 de minute, completand cu apa calda, pe masura ce se evapora. Se lasa la racit si a doua zi de fierbe din nou, 20 de minute. Se lasa la racit, se sterg sticlele de apa si se depoziteaza in camara. Atentie insa!, daca operatiunea nu este efectuata perfect, sticla cu must se poate transforma intr-o… “bomba artizanala"!

Este considerat «elixirul tineretii»...

...pentru ca antioxidantii din must combat actiunea radicalilor liberi, responsabili cu imbatranirea celulara. In plus, un pahar de must regleaza tensiunea arteriala, reducand riscul de accident vascular, fortifica sistemul nervos si capacitatea de memorare etc


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.