Raspandire
Populeaza apele de munte cu debit mai mare. In aceste ape traieste foarte aproape de zona pastravului pe care uneori o incalca, desi prefera apele ceva mai calde si mai domoale. Ii plac fundurile pietroase unde sta la panda asteptand sa ii treaca prin apropiere vreo gaza cazuta pe apa.
Descriere
Se deosebeste usor de ceilalti salmonizi prin aripioara dorsala, exagerat de mare, frumos impodobita cu 3-4 randuri de puncte galbene-verzui, violete sau negre.
Corpul lipanului este zvelt, acoperit cu solzi maricei si punctat rar si neregulat cu negru.
Prezinta inapoia dorsalei, ca toto salmonizii, o aripioara formata din grasime.
Coloratia: verde-cenusie pe spate, verzui-aurie pe flancuri si alba pe burta.
In primul an de existenta poate atinge dimensiuni de 15 cm lungime si 20-22 cm in cel de al doilea an. Devine matur sexual la 3 ani.
Comportament
Lipanul nu are nici pe departe voracitatea pastravului si este mai putin sperios decat acesta. Hranindu-se cu insecte si crustacee de talie mica, lipanul este nevoit sa-si caute hrana in permanenta. De aceea, in locurile in care muscaresc lipanii se gasesc in numar mare. Pot fi observati in apropierea fundului apei, ferindu-se de current dupa vreo piatra sau radacina, de unde se ridica fara sfiala sa-si culeaga prada. Lipanul apuca musca de pe suprafata apei uneori pruntr-un salt plin de vioiciune, alteori parca in joaca, urmarind-o din imediata apropiere, lasandu-se in voia apei, pentru ca apoi sa se hotarasca sa o soarba rostogolindu-se pe spate.
Lipanii tineri, mai putin selectivi si mai nerabdatori, sfarsesc atacul printr-o rasturnare laterala, dar, chiar si acestia, sunt mai putin grabiti decat pastravul. Este secventa tipica de prindere a unei muste ce pluteste, in zona apelor limpezi, cu locuri suficient de adanci si curent slab. Explicatia o ofera faptul ca zona controlata, in cazul lipanului, nu coincide cu zona de actiune.
In raurile mari, cu debit bogat, lipanii se gasesc in zonele de prundis culegand larve si nimfe.
Comportamentul lipanului, ca si al altor specii, se schimba atunci cand apa este tulbure. Dupa o ploaie calduta lipanii se retrag pe langa malurile cu ape involburate ori se atin in cozile de suvoi, nelasand sa ii scape nici una din gazele duse de curent.
Matur sexual la 3 ani, are perioada de imperechere in lunile aprilie-mai, cand depune 7.000 a€“ 10.000 icre la kg/corp.