Dulgherul mare (Zeus faber) este un peste rapitor marin, pelagic, din ordinul Zeiformes, din regiunea temperata si calda a globului, traind la adancimi pana la 200 m. Se intalneste in Oceanul Atlantic din Norvegia pana in Africa de Sud, Marea Mediterana, Marea Neagra, Oceanul Indian, vestul Oceanului Pacific (din Japonia pana in coastele Australiei). Pe litoralul romanesc al Marii Negre s-a gasit numai la Agigea.
Talia atinge 30 cm, chiar 90 cm, cantarind pana la 8—10 kg. Are corpul ovalar, puternic comprimat lateral si acoperit cu solzi mici si aspri. Ochii sunt mari, gura protractila dispusa oblic si prevazuta cu dinti marunti. Pe spate are doua inotatoare dorsale apropiate intre ele, dintre care prima inalta si cu radii spinoase. Exista doua inotatoare anale (prima scurta cu radii spinoase). Coloritul corpului este brun, cu reflexe metalice, ceva mai deschis. Pe fiecare latura, deasupra si in urma inotatoarei pectorale, se gaseste cate o pata rotunda, neagra, cu reflexe violacee si cu o margine mai deschisa.
Se hraneste cu pesti si crustacee; in Mediterana consuma si cefalopode. Scos din apa, emite un fel de grohait. Traieste in mici carduri, urmarind cardurile de clupeide si alti pesti pelagici. Pe coastele Angliei se reproduce in iulie-august, iar in Mediterana din a doua jumatate a lunii martie pana in prima jumatate a lunii mai. Icrele sunt pelagice, de forma sferica.
Importanta economica in Romania este nula, din cauza raritatii pestelui. In Oceanul Atlantic, insa, se pescuieste in cantitate mare, iar carnea lui, la varsta de 1-3 ani, este considerata ca foarte gustoasa, asemanandu-se la gust cu aceea a penselor de raci.