Baracuda (Sphyraena barracuda) (stiuca-de-mare) este un peste rapitor din familia Sphyraenidae, ordinul Perciformes care cuprinde pana in prezent un numar de 26 de specii cunoscute. A nu se confunda cu caracuda.
Baracuda are un aspect asemanator cu stiuca, corpul lung fusiform este acoperit cu solzi mici de culoare argintie. Capul alungit are 2 ochi proeminenti si o gura larga prevazuta cu dinti ascutiti. Inotatorea dorsala este situata posterior iar cele ventrale sunt distantate una de alta. Inotaroarea caudala este bifurcata. Baracuda are un corp relativ rigid, coloana vertebrala avand nunai 24 de vertebre. O baracuda poate avea o lungime de la 23 cm pana la 2 m, acestea fiind speciile mari ca Sphyraena barracuda, Sphyraena afra und Sphyraena
guachancho.
Pestele traieste in regiunile tropicale si subtropicale din Atlantic, Pacific, Oceanul Indian si marile invecinate sau in Marea Mediterana si Marea Neagra. Exemplarele adulte traiesc in mediul marin pe cand cele tinere apar si regiunea de varsare a unor fluvii.
Baracudele tinere nu stau acunse intre algele marine ci traiesc frecvent in bancuri mari in largul marii, pe cand pestii adulti duc o viata solitara ei fiind activi si ziua si noaptea.
Nu se stie prea mult despre modul lor de inmultire fecundatia icrelor are loc la luna plina in mod asemanator ca si la ceilalti pesti, camd baracudele se aduna in bancuri mari in apropiere de regiuni cu stanci sau corali.