Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Avatul-peste rapitor
1.351 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Latimeria - Unul dintre cele mai vechi fosile
1.621 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Peste vasla
4.313 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lufar
1.465 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Baracuda
1.886 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cleanul-peste rapitor
1.475 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rechinul
1.864 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dulgher mare
867 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestisorul arhitect
3.337 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lipanul-peste rapitor
1.427 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Bibanul=peste rapitor

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 16.01.2015  Adauga la favorite 1.443 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Foarte raspandit este intalnit in apele dulci si salmastre, in cele curgatoare pana in zona mrenei, dar mai ales in apele statatoare, unde nu trebuie sa infrunte curentul.

Descriere

Are corpul indesat, arcuit, mai inalt spre cap si mult mai gatuit spre coada, capul aproape conic cu botul scurt si gura terminala captusita cu dinti si ochi mari. Aripioara dorsala, formata numai din radii tari tepoase. Are corpul acoperit cu solzi mici, zimtati, adanc infipti.

In apele noastre atinge lungimea medie de 15-30 cm si 100-350 g greutate.

Coloratie: pe spate cenusie - verzuie cu reflexe metalice; laturile verzui cu reflexe aramii, burta plumburie albicioasa si cateodata galbena - palid. Pe laturile corpului se disting bine 5 - 9 dungi verticale de culoare inchisa. Prima inotatoare dorsala , la terminare are 2 - 3 pete inchise.

Comportament

Isi petrece prima parte a vietii in carduri, sute de bibanasi prezenti pretutindeni, ziua spre suprafata, noaptea spre fund, dar nu prea la adanc. Cand a atins o palma, rar cardul numara 20 de exemplare. matur, devine solitar. Nu face niciodata migratii, aciuindu-se langa tot ce este vertical sau in panta abrupta, in cotloanele din maluri, pe langa cocioace, printre radacini, in ochiurile din mijlocul stufariilor, sub pasarele sau debarcadere, la orice confluente, oriunde se gaseste pestele marunt.

Se hraneste cu crustacei, moluste, larve de insecte si, in special, pesti de talie marunta ( plevusca), icrele pestilor si chiar semeni de ai lui.

Se reproduce, cand a implinit 3 ani, pe la mijlocul lui martie ( daca apa are 10 - 12 grade ) si pana in aprilie. Icrele sunt depuse numai dimineata, la apa mica, cu vegetatie multa, fie sub forma de siraguri de margele marunte lungi de 1-2 m si late de 2-3 cm imbracate intr-un tesut gelatinos, fie sub forma unor ghemuri stranse bine, pe care le asaza aproape de maluri, pe pietre, pe bucati de lemn ratacite etc.

Spre iarna, cardurile numeroase de bibani se retrag catre fundul apei, se hranesc putin sau deloc si in primavara revin la aceleasi obiceiuri.
sursa rapitori.ro


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.