Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Basilica Sf Petru -Vatican
1.103 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai uimitoare ruine subacvatice descoperite
217 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pietrele calauzitoare din Georgia
322 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Constanta veche documentar istoric
81 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele femeilor dace -Cat de frumoase erau
439 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul Iulia Hasdeu – Templul Spiritist de la poalele
690 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piramida de la Bomarzo,comoara pierduta a etruscilor
355 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piramida construita cu varful in jos, din India
752 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Biblioteca lui Celsus - Turcia
896 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marele Sfinx de la Giza
187 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Monumentul Drumarilor

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 24.10.2014  Adauga la favorite 897 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Monumentul Drumarilor este un monument inalt de aproape 7 metri, reprezentand o mana indreptata spre inaltimile vazduhului, construit in anul 1969 pe Obcina Mare din Bucovina (judetul Suceava) - la o altitudine de peste 1.000 metri. Monumentul se afla pe partea stanga a drumului national Sadova-Radauti, in pasul Ciumarna, intre localitatile Ciumarna si Sucevita.
Monumentul a fost construit in anul 1969 in judetul Suceava de catre colectivul santierului Suceava al Intreprinderii de constructii pentru transporturi (ICT) din Iasi.

In anul 1949 s-a inceput de catre Sovromconstruct constructia Drumului National 17 A pe tronsonul Sadova - Sucevita - Radauti, care traverseaza Obcina Feredeului si Obcina Mare, drum in lungime de peste 51 kilometri. In anul 1954, dupa desfiintarea Sovromurilor, executia lucrarii a fost continuata de catre Intreprinderea de Constructii de Drumuri Bucuresti, din care s-a desprins in anul 1956 Intreprinderea de Constructii pentru Transporturi (ICT) din Iasi.

Pe aceasta portiune de drum national s-au construit 19 poduri (in lungime totala de 630 m) si 180 de podete din beton armat. Lucrarile au fost finalizate in anul 1969 de catre colectivul Santierului Suceava al Intreprinderii de Constructii pentru Transporturi (ICT) din Iasi. La executia acestui drum modern, vital pentru economia patriei noastre, au participat peste 1.600 de muncitori "drumari", care au lucrat in conditii grele de clima si relief, construind un drum modern [1].

Pentru a aminti trecatorilor de acesta victorie a omului asupra naturii si ca un omagiu adus realizatorilor DN Sadova-Radauti (proiectanti, executanti si beneficiari), conducerea Intreprinderii de constructii pentru transporturi (ICT) din Iasi l-a insarcinat pe dr. ing. Radu Andrei, pe atunci inginer stagiar la ICT Iasi - Santierul Suceava, sa proiecteze si sa execute un monument al drumarilor

Dupa doua luni de munca intensa, constructorii au inaltat pe Obcina Mare (la o altitudine de peste 1.000 metri), primul monument simbol al drumurilor din intreaga tara, monument care domina astazi peisajul natural plin de farmec al Bucovinei.

Monumentul este construit din fier si beton armat, materiale de baza folosite in constructii.

Monumentul Drumarilor este inalt de aproape 7 metri, reprezentand o mana - simbol al muncii, dar si al fortei - indreptata spre inaltimile vazduhului. In jurul mainii serpuieste, figurat un drum, avand la capat un pod. Originalul monument este impodobit cu basoreliefuri sugestive, care cuprind vechea stema a Moldovei (cu capul de bour) si scene din lucrarile rutiere specifice - montarea grinzilor la poduri, trasarea elementelor geometrice pe teren, lucrari de terasamente executate mecanizat.

In mijlocul mainii este amplasata o placa de marmura cu urmatoarea inscriptie gravata: Constructia Drumului National Sadova - Radauti s-a terminat in anul 1968 de catre Santierul de Drumuri Suceava din Intreprinderea Constructii-Transporturi Iasi. Beneficiar Directia Regionala Drumuri si Poduri Iasi.

In anul 2006, din proprie initiativa, S.C.C.F. Iasi - Grup COLAS S.A. (noua denumire a ICT Iasi) a realizat lucrarile de reabilitare a Monumentului Drumarilor de pe Obcina Mare. Cu acest prilej, monumentul a fost vopsit, aratand astazi ca un amalgam de culori.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.