Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istoria interzisa – Comoara pierduta a templierilor
768 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Comori in Romania care inca nu au fost descoperite.
116 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piramida din Egipt
1.003 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piramida Ball
1.610 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secrete marea piramida Keops
2.091 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piramida de la Pitesti
864 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Comoara naiva
545 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Efectul de Piramida.
264 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lumea pierduta a Pompeiului
492 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Savantii romani au cercetat efectul de Piramida
220 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Piramida de la Bomarzo,comoara pierduta a etruscilor

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.03.2019  Adauga la favorite 468 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Bomarzo este un orasel obscur din provincia italiana Viterbo. Zona Bomarzo facea candva parte din regiunea Etruria, pe care etruscii au dominat-o intre 700 i.e.n. si 400 i.e.n. In aceasta perioada, etruscii au construit o structura ciudata, din roca vulcanica, intr-o vale din zona impadurita de langa orasel. Astazi, oamenii ii spun „piramida de la Bomarzo".

Trepte abrupte, cateva platforme, firide dreptunghiulare si canale construite in unghiuri ciudate decoreaza latura din fata. Expertii cred ca structura a fost construita in jurul anului 700 i.e.n., drept altar pentru sacrificii, si ca facea parte dintr-un templu mai complex.

Daca este asa, este vorba de cel mai mare altar de piatra descoperit in Europa.

Cum a fost descoperita piramida de la Bomarzo
Piramida etrusca de la Bomarzo

Piramida de la Bomarzo este o descoperire relativ noua. Doi arheologi italieni, Giovanni Lamoratta si Giuseppe Maiorano, au dat peste ea in primavara lui 1991. Insa stirea descoperirii piramidei a primit putina atentie si a ramas necunoscuta lumii stiintifice.

Apoi, in 2008, Salvatore Fosci, un locuitor din Bomarzo pasionat de istoria locala, s-a decis sa curete zona si sa scoata la lumina piramida. Bunicul lui Fosci, custodele padurilor din zona, obisnuia sa numeasca monumentul „Sasso del Predicatore" (Piatra predicatorului) sau, mai simplu, „Piatra cu trepte".



Povestile spuse de bunicul si tatal lui Fosci despre monument l-au inspirat pe Salvatore sa gaseasca piramida de la Bomarzo si sa indeparteze radacinile si vegetatia care o acopereau. Astfel, acest monument istoric a devenit accesibil tuturor.


La prima impresie, monumentul aminteste de artifactele mayase din junglele din Belize si Mexic. Desi numele sau sugereaza ca ar avea forma unei piramide, cum sunt si cele din Egipt, din punct de vedere tehnic, nu este vorba de o piramida.

Monumentul este triunghiular doar pe o singura latura, in timp ce restul altarului are unghiuri cvasi-drepte. Constructorii etrusci au cioplit acest megalit misterios dintr-o stanca enorma de tuf vulcanic.

Piramida de la Bomarzo are lungimea de 16 metri, latimea maxima de 7,3 metri si inaltimea de 9 metri. Pe partea din fata au fost cioplite trei siruri de trepte. Cel mai de jos este compus din 20 de trepte, care duc spre doua altare mai mici.



Celelalte doua siruri incep mai sus si au 9, si respectiv 10 trepte. Ele duc la altarul principal, aflat in varful structurii. De-a lungul muchiei, se poate vedea un canal, care se bifurca inspre baza stancii.

5

Este posibil ca monumentul sa fi avut functii diferite de-a lungul timpului, iar scopul primordial al constructiei este inca necunoscut. Totusi, unii experti cred ca megalitul juca rolul de altar pentru ritualuri religioase pagane.

Istoricul Mark Cartwright sustine ca toate aspectele vietii etruscilor se invarteau in jurul unui panteon numeros de zei. Printre ei, exista un zeu al lumii subpamantene, un zeu al Soarelui si un zeu al vegetatiei.

Zeul suprem era Tin, iar zeul care a iesit din pamant si le-a adus scrierea religioasa de capatai, „Etrusca disciplina" (acum pierduta), se numea Tages.



Cu o asemenea multitudine de zei, inchinarea si ceremoniile religioase erau la ordinea zilei. Viata etruscilor era plina de ritualuri si, crede Cartwright, piramida de la Bomarzo avea un rol in aceste ceremonii.



Istoricul crede ca etruscii ar fi tinut aici ritualuri de sacrificiu, iar santul de pe muchia piramidei ar fi un canal pentru scurgerea sangelul celor sacrificati. Totusi, teoria lui Cartwright cu privire la piramida nu a fost confirmata pana acum.

Orientarea structurii ofera, totusi, un indiciu cu privire la posibilul ei rol. Monumentul este indreptat spre nord-vest, directia in care, conform etruscilor, traiau zeii lumii subpamantene.

De asemenea, zeul etrusc Satre locuia in „regiunea intunecata de la nord-vest". Satre raspandea panica in randul populatiei, aruncand fulgere in adancul pamantului. Este posibil ca piramida sa fi fost construita pentru a obtine bunavointa acestui zeu.



Un loc deosebit in drumul spre piramida de la Bomarzo este „Finestraccia" (Fereastra urata). Este vorba de un monument de piatra, despre care expertii cred ca a fost un loc de ingropaciune etrusc, transformat mai tarziu in locuinta.



Varsta exacta a mormantului este necunoscuta, insa probabil ca dateaza din secolul al VII-lea i.e.n., la fel ca piramida. Monumentul, construit pe doua etaje, a fost denumit „Finestraccia" din cauza ferestrei cioplite in el.



Structura nu este usor de gasit. Aceasta, in parte, deoarece semnele care indica locul piramidei sunt indepartate in mod regulat de ghizii turistici locali, care vor sa indrepte turistii catre alte zone, in interes financiar.

Totusi, exista un numar de filmari pe YouTube si site-uri web care ofera indicatii. Daca se intampla sa fii in zona, piramida de la Bomarzo merita vizitata.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.