Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cele mai misterioase 15 secrete ale Marelui Sfinx
148 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pesterile de la Giza
601 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secrete marea piramida Keops
1.965 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marele Zid Chinezesc
145 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce au gasit oamenii de stiinta intr-un mormant interzis
155 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marele Zid Chinezesc
1.418 vizite - 0 comentarii
adaugat de Iulia Andrei
 
  Cairoul Egiptului
185 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marele Canion (SUA) - The Grand Canyon HD
1.363 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Tehnologia extraterestilor descoperita sub piramide
1.694 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Angkor Wat - Oras Hidraulic Antic
106 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Marele Sfinx de la Giza

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 09.11.2021  Adauga la favorite 184 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cele mai mari atractii turistice de pe teritoriul Egiptului sunt monumentele vechi de milenii, cele pentru care Valea Nilului este cunoscuta in intreaga lume. Tinutul egiptean ascunde si o multime de mistere inca nedeslusite, unul dintre acestea este Marele Sfinx de la Giza, reprezentarea enorma a unei creaturi mitice cu corp de leu si cap de femeie. Statuia din calcar se afla pe platoul Giza, pe malul vestic al Nilului, fiind cea mai mare statuie monolit din lume.


Nasul si barbia lipsesc, cea din urma este expusa la
Marele Sfinx de la Giza este cea mai veche sculptura monumentala cunoscuta, insa nu exista date concrete cu privire la momentul in care a fost construita sau de catre cine. Aceste doua aspecte se afla inca in cercetari si dezbateri, se presupune ca uimitorul monument a fost ridicat in perioada Egiptului Antic, insa arheologii spun ca misteriosul Sfinx este cu mult mai vechi decat se credea initial. Creatura ar fi avut si capul unui leu, se spune ca ea devora trecatorii care nu raspundeau corect la ghicitorile sale, o poveste cultivata chiar si in ziua de azi printre locuitorii din apropiere.

Edificiul este o minune ce s-a conservat foarte bine in timp
Edificiul este o minune ce s-a conservat foarte bine in timp / Foto: www.hdwallpapersimages.com
Statuia a fost ridicata pe locul unei vechi cariere de piatra si se pare ca a fost sculptata intr-o singura bucata, fapt care i-a asigurat si rezistenta in timp. Vantul, umiditatea si poluarea sunt factori care actioneaza constant asupra acestei minuni a lumii si, desi au avut loc restaurari consecutive, pastrarea acestei statui reprezinta inca o problema. Monumentul infrumuseteaza orizontul egiptean, milioane de turisti straini viziteaza anual zona si raman uimiti de capodopera ce confera zonei alte dimensiuni.


Partea superioara a constructiei, mai exact capul, pare sa impresioneze cel mai mult, el are nu mai putin de 6 metri inaltime si 4 latime. Ochii au 2 metri inaltime, dar nasul si barbia lipsesc, cea din urma fiind expusa la Muzeul Britanic. Un adept al islamismului a indepartat nasul, iar cultul sau considera acest fapt un semn de infamie. Corpul de leu sugereaza ideea de masivitate, de impunere si putere, labele uriase sunt plasate strategic, in pozitie de atac. Una dintre cele mai mari ciudatenii ale sculpturii este faptul ca, in raport cu trupul, capul este mult prea mare.



Edificiul a fost invaluit intotdeauna intr-o aura de mister, iar ideea de enigma a atras si mai multi vizitatori dornici sa admire enorma creatura mitica. Monumentul este astazi un simbol al Egiptului Antic si Modern, edificiul care a fost si va ramane inotdeauna un punct de inspiratie pentru edificiile construite ulterior.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.