Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Secretele egiptene la Vatican
52 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Amintiri de pe front, veteran Petru Moldovan
487 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mari cuceritori – Petru cel Mare
977 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Basilica Sfantul Denis
1.498 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea Ekaterinei I, o taranca pe tronul Rusiei !
231 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfintii Apostoli Petru si Pavel
762 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lumea secreta a primului papa din istorie
174 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Voi cu Voicu. Secretele lumii, ascunse la Vatican
816 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Raffael Santi
597 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Top 17 cele mai infioratoare lucruri ascunse in Vatican!
103 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Basilica Sf Petru -Vatican

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 24.04.2013  Adauga la favorite 1.101 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Basilica Sf Petru este cea mai mare basilica din toata crestinatatea, in centrul Vaticanului, cu o fatada imensa, lata de 114 m si inalta de 47 m. Are o suprafata de 22 000 mp si gazduieste 20 000 de persoane.

Basilica Sf Petru a fost construita de Imparatul Constantin in 320 d.Hr. in zona unde Sf. Petru a fost martirizat. Pentru aproape 1000 de ani basilica s-a marit si s-a imbogatit devenind chiar si atractie pentru raidurile barbare. Prima reparatie si marire efectuata a fost ceruta de Papa Niccolo V, care l-a pus pe Leon Battista Alberti si pe Bernardo Rssellino responsabili de proiect. Mai tarziu papa Giulio II i-a comandat lui Bramante in 1506 daramarea vechii basilici si construirea uneia noi cu un plan in cruce graca. La moartea papei si chiar a arhitectului doar pilastrii centrali fusesera construiti.

Experti precum Fra Giocondo sau Giuliano Da Sangallo au preluat lucrarile si au propus un plan in cruce latina. Rafael a fost succedat de Baldassare Peruzzi si apoi Michelangelo care s-a intors la ideea crucii grecesti. Dupa moartea lor papa Paul V a impus planul in cruce latina, realizat de Maderno care s-a ingrijit si de realizarea fatadei ce poate fi vazuta azi. Biserica a fost sfintita in 1626, planul domului apartinand lui Michelangelo, care a reusit sa termine doar portiunea de la baza numita tambur. Giacomo Dalla Porta a completat lucrarea folosindu-se de desenele lui Michelangelo, intre 1588-1589. Pozitia decoratiunilor interioare a basilicii i-au apartiut lui Bernini, care lucra la cererea papei Urbano VIII Berberini.

Bernini a lucrat la Basilica Sfantului Petru timp de 20 de ani. Lui ii datoram aranjamentul pietei din fata bisericii, 1656-1667. Inauntrul basilicii se gasesc numeroase si nepretuite piese de arta pastrate in cele 45 de altare si 11 capele. Exista cca 10 000 de mp de mozaic, lucrarea Pieta a lui Michelangelo, baldachinul papei si monumentul inchinat papai Urbano VIII realizat de Bernini, monumentul Cristinei de Suedia realizat de Carlo Fontana, monumentul contesei Matilda de Canossa, dupa un desen de Bernini si astea sunt doar cateva.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.