Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Republica Centrafricana - O tara divizata
1.197 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Malawi
921 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevarul din spatele mancarii ieftine
299 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pigmeii Baka
164 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai proaste locuri de munca din lume
172 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cursul Jaguar: Cel mai dur curs militar din lume
72 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  UNIONISTII
641 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Elisabetha a II-a
1.143 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Victoria & Albert: Part 2
475 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Republica prezidentiala
812 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Republica Guineea Ecuatoriala

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.02.2014  Adauga la favorite 669 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Republica Guineea Ecuatoriala este o tara in Africa Centrala. Are granite cu Camerun si Gabon. Iesirea la Oceanul Atlantic se face prin Golful Guineei.Primii locuitori ai regiunii se considera a fi Pygmies, din care doar comunitati izolate au mai ramas la nord de raul Muni. Migratiile Bantu dintre secolele al XVII-lea si al XIX-lea au adus triburi de coasta si mai apoi locuitorii Fang. Bubi au emigrat spre Bioko din Camerun si raul Muni in mai multe randuri si au urmat fostelor populatii neolitice. Populatia Annobon, nativa din Angola, a fost introdusa de portughezi prin Sao Tome.

Exploratorul portughez, Fernando Po (Fernao do Poo), cautand o ruta spre India se considera ca ar fi descoperit insula Bioko in 1471. A numit-o Flor Formosa ("floare frumoasa"), dar in scurt timp a primit numele descoperitorului european. Portughezii au pastrat controlul pana in 1778 cand insula cu teritoriile adiacente si drepturile comerciale ale continentului intre Nigeria si raul Ogoue au fost cedate Spaniei in schimbul teritoriilor din America de Sud (Tratatul El Parado). Din 1827 pana in 1843, Marea Britanie a stabilit o baza pe insula pentru combaterea sclavagismului. Portunea de continent, raul Muni, a devenit un protectorat in 1885 si apoi o colonie in 1900. Conflictele de pe continent au incetat odata cu tratatul de la Paris si periodic, teritoriile de continent au fost unite administrativ sub conducere spaniola. Intre 1926 si 1959 au fost unite in colonia Guineea Spaniola.


Portugalia a descoperit insulele in secolul al XV-lea si a cedat-o Spaniei in 1778. Dominatia Portugaliei partii continentale s-a prelungit pana in 1901.
Guineea Ecuatoriala a devenit independenta in 12 octombrie 1968, primind aceasta independenta de la Spania. De atunci, tara a avut doi conducatori: Francisco Macias Nguema, fostul primar al orasului Mongomo sub sistemul spaniol de guvernamant colonial si nepotul sau Teodoro Obiang Nguema Mbasogo care cu ajutorul unei lovituri de stat si-a executat unchiul si conduce statul din 1979.
In 1982 consitutia ii ofera lui Obiang puteri extinse incluzand numirea si demiterea ministrilor cabinetului, creare legilor prin decret, dizolvarea Camerei Reprezentantilor, negociere si rectificarea tratatelor si chemarea alegerilor legislative. Obiang si-a retinut rolul de sef suprem al fortelor armate si de ministru al apararii. Primul ministru este numit de presedinte si opereaza prin puterile desemnate de presedinte. Primul ministru coordoneaza activitatea de guvernamant in alte zone decat afaceri externe, aparare nationala si securitate.
Principalele ramuri economice sunt agricultura si exploatarile forestiere.

PIB (1995): 45% din agricultura, 28% din industrie, 27% din servicii.

Se cultiva cacao, cafea, palmieri, bananieri, orez, manioc, porumb, legume. Cresterea animalelor (ovine, bovine, caprine). Functioneaza mici intreprinderi de cherestea, ciment, mobila. Pescuit.

Exporta cacao-boabe, cafea, banane, lemn si importa produse din metal, masini si utilaje industriale, combustibili, textile, produse alimentare.

Comert extern cu Franta, Germania, Marea Britanie, Spania s.a.

Cai rutiere: 2682 km.Majoritatea populatiei este de origine Bantu. Cel mai mare trib, Fang, este indigen pe continent dar s-au produs migratii substantiale catre Insula Bioko si dominatia acestora asupra locuitorilor initiali Bantu. Fang constituie 80% din populatie si este divizata in 67 de clanuri. Cele din partea de nord a raului Muni vorbesc Fang-Ntumu pe cand cei din sud vorbesc Fang-Okah; aceste doua dialecte sunt ininteligibile din cealalta parte. Populatia Bubi constituie 15% si sunt indigenii insulei Bioko.

In plus, exista triburi costale, cateodata denumite "Playeros": Ndowes, Bujebas, Balengues, si Bengas pe continent si insulele mici. "Fernandinos" constituie o comunitate creola pe Bioko. Impreuna, aceste grupuri formeaza 5% din populatie. Este in crestere numarul de straini din tarile vecine Camerun, Nigeria si Gabon. In 2001, au fost in jur de 280 de americani rezidenti in Guineea Ecuatoriala


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.