Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Turnul care inghite copii
460 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bizantul – Imperiul pierdut-Cerul coborat pe pamant
1.164 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Genghis Han
543 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Insula OZN-urile
534 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Din istoria teatrului partea I
879 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gheizere
1.329 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Prosperitatea - o problema controversata
429 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria ciocolatei
892 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele 7 minuni ale lumii !!
1.340 vizite - 0 comentarii
adaugat de Iulia Andrei
 
  KOSEM - SULTAN VALIDE
1.547 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Americo Vespucio

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 01.10.2013  Adauga la favorite 1.529 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Amerigo Vespucci (n. 9 martie 1454, Florenta, Italia, d. 22 februarie 1512, Spania) a fost unul dintre cei mai mari navigatori ai tuturor timpurilor.

A fost al treilea copil al lui Nastagio Vespucci, notar, si al Lisei de Giovanni. Familia Vespucci era una dintre cele mai culte si mai respectate familii de aristocrati din Florenta. Pentru a demonstra statutul familiei sale, in 1472, tatal lui Amerigo a dat ordin sa se picteze pe unul dintre zidurile unei biserici construite de un alt membru al familiei Vespucci in 1383, portretul familiei sale.

Amerigo a fost foarte mult influentat de unchiul sau Giorgio Vespucci. Giorgio colecta manuscrise si detinea o biblioteca pe care mai tarziu a daruit-o familiei Medici, conducatoarea Florentei. Cu un an inainte ca Amerigo sa se nasca Giorgio construieste o scoala la manastirea sa din San Marco. Atunci cand Amerigo implineste varsta de 8 ani Giorgio moare. Giorgio a vazut in Amerigo salvarea familiei Vespucci ce se destrama.

Invatand cu unchiul sau Amerigo a facut o pasiune pentru Dante Alighieri si pentru Virgiliu. Unchiul sau l-a initiat in psihologie dar mai ales in invataturile lui Aristotel, ce includeau astronomia, cosmografia si geografia.

Tatal lui Amerigo, Sir Nastagio, isi facuse planuri ca fiul sau sa intre in viata comerciala. Nastagio s-a impotrivit trimiterii lui Amerigo la Universitatea din Pisa laolalta cu alti oameni educati, ca Leonardo da Vinci si William Shakespeare. In schimb Amerigo a urmat cea mai renumita scoala de geografie din Florenta, Paolo Toscanelli (1397-1482). Toscanelli era cel mai marte cosmograf al timpului si de asemenea un mare colectionar si realizator de harti.

Toscanelli avea aspiratii sa navigheze in vestul Indiilor, asa ca este indiscutabil faptul ca el, Toscanelli, este omul ce i-a implantat lui Amerigo ideea de a naviga spre vest.

Tatal lui Amerigo a murit in aprilie 1478 si astfel Amerigo a devenit mostenitorul averii familiei sale.

A devenit managerul familiei Medici, si timp de 16 ani a incheiat contracte in numele acestora strangand si el foarte multi bani. Se decide sa paraseasca Italia in favoarea Spaniei. In 1491 Spania devenise taramul aventurierilor si al oportunistilor. In 1493 in Spania ajunge vestea ca Cristofor Columb ajunsese in Indiile de vest.

Amerigo a continuat sa fie comerciant in slujba familiei Medici si a stabilit foarte multe contacte in Spania.

In anul 1489 Vespucci transfera afacerea familiei Medici lui Gonzalo Berardi iar acestia doi devin prieteni apropiati.

Vespucci devine din ce in ce mai interesat de calatoriile lui Columb. Dupa mai multe incercari de a descoperi un pasaj catre Asia, Vespucci isi da seama ca trebuie sa devina si el explorator, avea toate calitatile pentru a fi marinar.

In mai 1499, Vespucci pleaca la drum alaturi de Alonso de Hojeda. Lui Amerigo i s-au dat 2 nave si putea sa faca ce ar fi vrut cu ele atata timp cat avea permisiunea lui Hojeda.

Navele au ajuns in Brazilia pe 27 iunie 1499 si au fost primele ambarcatiuni europene ce au ajuns acolo. Navele au navigat pe Amazon studiind totul. Vespucci se ocupa de cosmografie.

Drumul l-a transformat pe Vespucci dintr-un om de afaceri intr-un invatat. Vespucci se gandea ca era foarte aproape de a gasi o noua ruta spre Asia, totusi in iunie 1500 navele s-au intors in Spania.

Imediat cum Vespucci a ajuns in Spania i-a scris lui Lorenzo de Medici o scrisoare in care ii povestea cum a traversat Atlanticul, despre animalele pe care le-a vazut, date despre tot cea intalnit.








Cum a ajuns in Europa Vespucci era foarte dezamagit deoarece Vasco da Gama reusise sa navigheze in jurul Africii ajungand pana in partea estica.

Amerigo Vespucci s-a decis sa mai faca o expeditie iar guvernul spaniol i-a dat 3 nave plus provizii dar el a refuzat considerand ca va avea succes numai daca va naviga sub pavilion portughez. Astfel portughezii ii ofera si ei 3 nave si control total asupra lor.

Expeditia avea sa-l faca pe Vespucci faimos, deoarece descoperise un nou continent, Vespucci era sigur ca nu ajunsese in Asia.

In timpul acestei expeditii Vespucci ii scrie lui Lorenzo de Medici detalii legate de acea calatorie.

Dupa a doua expeditie Vespucci era sigur ca descoperise un nou continent si astfel vestea a fost repede anuntata.

Ultima expeditie a fost facuta sub comanda lui Gonzalo Coelbo si a fost un dezastru.

In iunie 1504 Vespucci ajunge la Lisabona si pana la sfarsitul anului se muta la Sevilla unde va ramane pana la sfarsitul vietii sale.

A avut din nou viziunea calatoriilor insa aceasta viziune a fost spulberata atunci cand a fost numit pe 27 martie 1508 "Pilot Major al Spaniei", el avea sa-i invette pe toti tinerii navigatori cosmografia si arta de a naviga. A devenit si inspector al flotei spaniole. In esenta Vespucci avea controlul asupra calatoriilor sub steagul spaniol.

Recapituland, Vespucci a fost primul european ajuns in Brazilia. A fost primul ce a calcat pe coastele Uruguayului si Argentinei. A descoperit unele dintre cele mai importante fluvii ale lumii: Amazon, Pavia, Rio de la Plata. Pe langa acestea a explorat aproximativ 6000 de mile de coasta, mai mult decat oricine altcineva. A fost primul ce a observat existenta curentului ecuatorial. Cea mai importanta piesa a sa a fost insa redescoperirea Americii .

In cinstea sa, ca unul dintre cei mai mari navigatori ai Noii Lumi continentul descoperit ii poarta numele, incepand din anul 1507.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.