Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Barney Bumble si gasca lui (SUA 2009) Comedie 83 min
328 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jose Carreras partea I
104 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jose Carreras partea a II-a
88 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Voi dormi la voi - Uruguay
406 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce ascund ochii Fecioarei din Guadalupe
623 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevarul despre cucerirea si colonizarea Daciei ep 2
275 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jose Placido Domingo Embil
869 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nelly Miricioiu-2
1.350 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maria I a Portugaliei
333 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cesario Verde
843 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Jose Saramago

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 13.11.2013  Adauga la favorite 722 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Jose Saramago s-a nascut in 1922 intr-un sat din provincia Ribatejo, unde apare in registrul de nasteri ca Jose de Sousa Saramago. In 1924 pleaca cu parintii, Jose de Souse si Maria da Piedale, la Lisabona. Aici moare fratele lui, Francisco. Deoarece parintii nu-l pot tine la gimnaziu, face o scoala tehnica si lucreaza doi ani ca mecanic. In 1944 se casatoreste cu Ilda Reis.

In 1947 apare primul volum de proza. Pana in 1966 nu publica nimic, ajungad la concluzia ca ... nu are nimic ce merita sa fie spus. Dupa aceea publica poezii si critici. In anul 1969 intra in Partidul Comunist Portughez (pe atunci interzis). Se desparte de sotie si are o relatie cu scriitoarea portugheza Isabel da Nobrega pana in 1986.

Din 1975 lucreaza numai ca scriitor. Dupa divergente privind romanul sau Evanghelia dupa Hristos, se muta definitiv pe insula Lanzarote.

Saramago a murit in casa sa de la Lanzarote, in Insulele Canare in ziua de 18 iunie 2010.



Stilul narativ al lui Saramago, uneori comparat cu cel al lui Kafka, cu fraze lungi, deseori cuprinzind o pagina intreaga, cu reguli de punctuatie proprii, cu propozitii scurte, ritmice, aproape ca intr-o poezie, este puternic expresiv, clar, detaliat, cititorul este leganat ca intr-o barca pe un riu linistit, si ramane apoi melancolic, cu un zambet pe fata.

Scriitorul american John Updike a descris stilul lui Saramago ca fiind „relaxat, dezarmant de direct, care dovedeste un interes pentru viata cotidiana, caracterizat de respect pentru viata si plin de spirit critic. Proza sa nu este straina de speculatii filosofice si psihologice, dar are si o doza de intelepciune populara nepretentioasa."

Criticul literar britanic James Wood i-a descris stilul astfel: „[Saramago] are abilitatea de a parea in acelasi timp intelept si ignorant... Deseori foloseste ceea ce poate fi numit un stil neidentificabil, liber, indirect... de parca [cartea] n-ar fi povestita de scriitor ci de catre un grup de barbati intelepti si oarecum limbuti, grup din care face parte si povestitorul. Acestei comunitati ii plac truismele, proverbele, cliseele


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.