Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Marele jaf din tren (1963)
195 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fauna din apele Europei
498 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tenzin Phuntsok Rinpoche prima vizita la templu /2007
938 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Gradinile Bahai din Haifa
678 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stejarul Oak, Anglia
1.172 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lumea fantastica a hormonilor cu Dr. John Wass
259 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nilul - Pe malurile celui mai lung fluviu din lume
192 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Noii pirati-informatici
106 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stapanii planetei
725 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gasland - Extractia gazului de sist
690 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

J.K.Rowling

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.10.2013  Adauga la favorite 1.498 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
J. K. Rowling s-a nascut pe 31 iulie 1965 in Yate, Gloucestershire, Anglia, la 16 kilometri nord-vest de Bristol. Parintii ei sunt Peter James Rowling si Anne Rowling. Anne era jumatate frantuzoaica si jumatate scotiana. Ea s-a intalnit prima data cu Peter in 1964 intr-un tren care calatorea intre statiile King's Cross si Arbroath. S-au casatorit pe 14 martie 1965. Tatal din partea mamei, Dugald Campbell, s-a nascut in Lamlash, Insula Arran. Strabunicul Joannei, Louis Volant, a fost decorat cu Croix de Guerre pentru curajul de care a dat dovada in apararea satului Courcelles-le-Comte in timpul Primului Razboi Mondial. Sora Dianne (Di) s-a nascut acasa pe 28 iunie 1967 cand Rowling avea 23 de luni.

Familia s-a mutat intr-o vila aproape de Winterbourne cand Jo avea doar 4 ani. A studiat la St Michael`s Primary School, o scoala fondata de abolitionistul William Willberforce si Hannah More. Profesorul ei de la scoala St Michael, Alfred Dunn, a servit ca sursa de inspiratie pentru directorul Albus Dumbledore din Harry Potter.

Copila fiind, Rowling scria des povesti fantastice, pe care obisnuia sa i le citeasca surorii ei. „Inca pot sa imi amintesc cum ii spuneam o poveste in care ea a cazut intr-o gaura de iepure si a fost hranita cu struguri de catre familia de iepuri. Prima poveste pe care am scris-o (cand aveam 5-6 ani) a fost despre un iepure pe nume Rabbit (romana Iepure). Acesta avea pojar si era vizitat de catre prietenii lui printre care se afla si o albina gigantica numita Miss Bee".. La varsta de 9 ani Rowling s-a mutat in Tutshill, aproape de Chepstow, Tara Galilor. Cand a fost adolescenta, matusa ei i-a dat o veche copie a unei lucrari scrise de Jessica Mitford (o autobibliografie), Hons and Rebels. Mitford a devenit eroina lui Jo, ajungand sa-i toate cartile.

Rowling a spus despre perioada ca adolescenta, intr-un interviu din The New Yorker, ca „Nu eram prea fericita. Consider ca a fost o perioada teribila din viata mea." A dus o viata grea; mama sa era bolnava si relatia cu sotul nu era una dintre cele mai bune (Jo nedorind sa mai vorbeasca cu tatal ei. A facut liceul la Wyedean School, unde mama ei, Anne, a lucrat ca si tehnician in departamentul de stiinta.Rowling a spus ca: „Hermione seamana cu mine la varsta de 11 ani, perioada de care nu sunt foarte mandra."



Sean Harris, care a detinut o masina Ford Anglia, a inspirat-o pe Rowling intr-o carte de-a ei.
Sean Harris, cel mai bun prieten al ei din clasa a VI-a, care avea o masina Ford Anglia turcoaz, a inspirat-o intr-una din cartile ei: „Ron Weasley [cel mai bun prieten al lui Harry Potter] nu este chiar intruchiparea lui Sean, dar seamana." In legatura cu preferintele sale muzicale, ea a spus: „Formatia mea preferata din lume este The Smiths. Iar cand am trecut printr-o faza punky a fost The Clash". Rowling a studiat pentru BA in Franta la Universitatea din Exeter, despre care a zis ca este putin cam dezamagita, asteptandu-se sa fie printre ei mai multi oameni care sa gandeasca radical ca ea. Atunci cand s-a imprietenit cu oameni cu care impartaseau aceleasi opinii, a inceput sa se simta mai bine in pielea ei. Dupa un an de studiu la Paris, Rowling s-a mutat la Londra ca sa lucreze ca secretara pentru Amnesty International.



Dupa ce a lucrat la Amnesty International in Londra, Rowling si prietenul ei au decis sa se mute in Manchester. In 1990, in timpul unei calatorii cu trenul de la Manchester spre Londra, ideea pentru o poveste despre un tanar baiat care studia la o scoala de vrajitori i-a venit dintr-o data in minte. Ea a declarat pentru The Boston Globe: „Nu prea stiu de unde mi-a venit ideea. Am inceput cu Harry, dupa aceea cu celelalte personaje si situatiile au curs in mintea mea".Cand a ajuns in statia Clapham Junction, a inceput sa scrie imediat.

In luna decembrie a aceluiasi an, mama ei a murit, dupa o lupta de zece ani cu scleroza multipla.[22] Rowling a spus: „Scriam cartea Harry Potter atunci cand mama mea a murit. Nu i-am spus niciodata despre Harry Potter". Rowling a spus ca decesul mamei i-a afectat scrierile adaugand mai multe detalii despre pierderea parintilor lui Harry, deoarece stia acum cum s-ar simti



O reclama din The Guardian a facut-o sa se mute la Porto, Portugalia pentru a preda engleza ca limba straina. Noaptea preda, iar ziua scria ascultand Concert pentru vioara de Ceaikovski.Intre timp, in data de 16 octombrie 1992 s-a casatorit cu jurnalistul portughez Jorge Arantes. Fiica lor, Jessica Isabel Rowling Arantes (numita dupa scriitoarea Jessica Mitford) s-a nascut pe 27 iulie 1993 in Portugalia.Acestia s-au despartit in noiembrie 1993, iar in decembrie Rowling si fiica ei s-au mutat mai aproape de sora ei in Edinburgh, Scotia. In aceasta perioada Rowling a fost diagnosticata cu depresie clinica datorita violentei domestice in ultima noapte sotul batand-o si alungand-o din casa la ora cinci. A vrut sa se sinucida. Era sentimentul bolii ei care i-a dat idea pentru Dementorii din Harry Potter, creaturile care furau sufletele, introduse prima data in a treia carte. A obtinut un ordin de interdictie pentru Arantes, care s-a intors in Portugalia, Rowling semnand actele pentru divort in august 1994.

Dupa nasterea Jessicai si despartirea de sotul ei, Rowling a lasat postul de predare din Portugalia. Cu gandul de a preda in Scotia ea a inceput un curs in august 1995[50] dupa ce si-a completat primul roman. A scris in mai multe cafenele, in special in Nicolson`s Cafe,de fiecare data reusind s-o adoarma pe Jessica.In 2001, in interviul de la BBC a ascuns faptul ca a scris in cafenelele locale pentru a evada din apartamentul ei neincalzit, remarcand: „Nu sunt atat de proasta incat sa inchiriez un apartament neincalzit in mijlocul iernii". Unul din motivele pentru care scria in cafenele era si pentru ca prin plimbarile intre cafenele, copilul adormea mai usor.

Desi ea scrie sub numele de „J. K. Rowling", la publicarea primei carti din seria Harry Potter, s-a semnat ca „Joanne Rowling". Temandu-se ca majoritatea baietilor nu vor vrea sa citeasca o carte scrisa de catre o femeie, cei care i-au publicat cartea i-au cerut sa foloseasca doua initiale in loc de intregul nume. Fiindca nu avea un al doilea nume, ea a folosit litera „K" ca si a doua initiala pentru pseudonim, „K" venind de la numele bunicii sale, Katleen Ada Bulgen Rowling.Ea isi spune „Jo" deoarece in tinerete nimeni nu o striga „Joanne", doar cand parintii erau suparati pe ea. Dupa casatorie, cateodata folosea si numele Joanne Murray cand conducea anumite afaceri personale. In timpul anchetei Leveson a depus marturie sub numele Joanne Kathleen Rowling.

Intr-un interviu din, Rowling mentiona ca nu ii mai pasa ca oamenii ii pronunta numele incorect.[


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.