Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Guerilele urbane: Tupamaros din Venezuela
205 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Turnul Babel
196 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai proaste locuri de munca din lume
256 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  David Blaine: O lupta incredibila
832 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Turnul din Pisa: Un mister vechi de 500 de ani
466 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tribul Yanomamo
412 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  ORIGINILE elenistice ale Turnului Babel sunt socante
175 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  A inceput civilizatia din India?
243 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  TURNUL KATARA:
221 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Scanarile din satelit facute asupra Insulei lui Ahile
584 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Turnul lui David din Venezuela

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.06.2019  Adauga la favorite 424 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Trebuia sa fie o cladire ultramoderna de birouri, situata in districtul financiar al capitalei Venezuelei, Caracas. Fatada sa de sticla trebuia sa straluceasca in soare, ca o proiectie a bogatiei si puterii economice.
Dar soarta Centro Financiero Confinanzas a luat o turnura neasteptata si, in locul oamenilor de afaceri, cladirea a ajuns sa adaposteasca oameni saraci lipiti pamantului, care traiau in conditii mizere.
Aceasta este povestea unui simbol al bogatiei, transformat in mahala verticala, iar mai apoi intr-un turn-fantoma.
Centro Financiero Confinanzas, cunoscut si ca Torre de David („turnul lui David") este un zgarie-nori neterminat si abandonat de constructori. Este a treia cladire ca marime din Venezuela, dupa turnurile gemene ale Complexului Parque Central din Caracas.
Pentru cei care nu-i cunosc istoria, Centro Financiero Confinanzas arata ca oricare alt zgarie-nori neterminat, dar realitatea dinauntru este cu totul alta.
Cu ale sale 45 de etaje, turnul trebuia sa fie a opta cladire ca marime din intreaga America Latina. Lucrarile de constructie au inceput in 1990 si au fost sistate in 1994, din cauza crizei bancare din Venezuela.
Cladirea a ramas neterminata, un simbol ironic al esecului financiar. Complexul este format din sase cladiri: El Atrio (holul si sala de conferinte), Torre A, care are 190 de metri inaltime (45 de etaje) si un heliport, Torre B, Edificio K, Edificio Z si o parcare cu 12 etaje.
In timpul crizei bancare din 1994, guvernul a preluat controlul asupra cladirii si, de atunci, a ramas neterminata. Nu are lifturi si nu este conectata la electricitate sau la reteaua de apa si canalizare.
Balcoanele nu au balustrade, iar unele incaperi nu au ferestre si nici macar pereti. In 2001, guvernul venezuelean incercat sa vanda complexul la licitatie, insa nu a primit nicio oferta.
In octombrie 2017, spatiul a fost ocupat de sute de familii cu situatie materiala precara si de oameni fara adapost. Disperati, oamenii au fost dispusi sa-si riste vietile traind la inaltimi mari, unde bucatile de fatada nici nu apucasera sa fie montate.
Pentru a-si construi adaposturile, oamenii au folosit materialele ieftine, boltari de beton si prelate, carton si tabla ondulata. In cateva luni, Torre de David a ajuns sa semene cu favelele din RioOamenii carau materialele pana sus, pe scari. Necesitatile de baza, precum curentul electric, erau instalate rudimentar. La fel si toaletele.
Locatarii au improvizat o retea prin care au reusit sa duca apa pana la etajul 22. Aveau voie sa foloseasca motociclete pentru a circula la primele 10 etaje, insa trebuiau sa foloseasca scarile pentru restul etajelor.
In 2011, turnul a ajuns sa adaposteasca 700 de familii, adica peste 2.500 de locuitori, intr-o mahala verticala ce se intindea pana la etajul 28. La apogeul ocupatiei, populatia a ajuns la 5.000 de indivizi.
Turnul nu era doar un adapost. Intre zidurile lui a inflorit economia: saloane de coafura, aprozare si ateliere diverse. Caracterul fundamental izolat al turnurilor – fusesera gandite ca un sanctuar pentru forta de munca bogata a orasului – a dat nastere unui puternic sentiment al comunitatii. Aici a inflorit o adevarata societate.
Pe 22 iulie 2014, guvernul venezuelean a lansat asa-numita „Operatiune Zamora 2014" si a evacuat sute de familii din turn. Oamenii au fost relocati in case noi, in Cua, la sud de Caracas. Pana in iunie 2015, toti rezidentii au fost mutati in noile lor case.iGRxTM1xEc


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.