Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Coco Chanel
1.046 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chanel No. 5 sau declaratia de eleganta
949 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pasiunea pentru parfum: povestea adevarata a parfumului
80 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce nu stiai despre fructe
1.076 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria cristalelor Swarovski
143 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria cristalelor Swarovski
140 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Katharine Hepburn
452 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria perlei
337 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castilia si Leon -Spania
1.272 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Limousin-Franta
878 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Gabrielle Bonheur „Coco" Chanel

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 30.08.2013  Adauga la favorite 1.245 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Gabrielle Bonheur „Coco" Chanel (n. 19 august 1883 - d. 10 ianuarie 1971) este considerata una dintre cele mai mari creatoare de moda ale secolului al XX-lea, alaturi de nume precum Paul Poiret, Christian Dior, Christian Lacroix, Guy Laroche, Nina Ricci sau Givenchy.
S-a nascut intr-o familie saraca. Tatal ei, vanzator ambulant de tesaturi, se numea Albert Chanel, iar mama sa croitoreasa, Jeanne Devolle. Dupa moartea mamei sale, Gabrielle Chanel a fost lasata la un orfelinat din Aubazine unde a petrecut 6 ani. Tatal lor a fost constrans sa emigreze pentru a-si gasi un loc de munca, care sa ii permita sa-si creasca cei 6 copii. Chanel intra la colegiul Notre-Dame la Moulins unde invata sa coasa.

La 18 ani apare in lumina reflectoarelor la cafeneaua "Moulins La Rotonde", in calitate de cantareata. In aceeasi perioada isi gaseste un loc de munca intr-un magazin de stofe la Maison Grampayre. Dar continua sa cante la Caffe Rotond unde admiratorii o vor numi Coco. Unii spun ca numele ar veni de la o melodie pe care Chanel obisnuia sa o cante. La 25 de ani cunoaste un barbat foarte influent care ii va schimba viata. Mostenitor dintr-o dinastie din industria textila, baronul Etienne Balsan. Coco devine amanta recunoscuta a lui Balsan si se muta la una din proprietatile baronului. Acolo Chanel incepe din pasiune si pentru uz personal sa creeze palarii care vor fi apreciate de aristrocatia franceza si in curand va deveni o mica afacere. Face primii pasi in lumea modei in calitate de creatoare de palarii in 1908, descoperind un talent special in a anticipa dorintele si gusturile femeilor din timpul sau. In 1909, Chanel deschide un magazin la parterul apartamentelor lui Balsan in Paris. Proprietatea lui Balsan era locul de intalnire al eltei parizine care a devenit clientela stilistei de palarii. Cu ocazia aceasta l-a cunoscut si pe Arthur Capel, care a recunoscut in ea un bun afacerist si a ajutat-o sa-si transfere activitatea in 31 Rue Cambon din Paris in 1910 cand acolo deja era o croitorie. In 1913 Coco Chanel deschide alte doua magazine la Deauville si Biarritz in Franta. In 1921 se lanseaza pe piata parfumurilor convinsa ca parfumurile pe baza de flori si mosc nu au viitor. Chimistul Ernest Beaux prepara o esenta sintetica pe baza de aldehide si zahar fermentat. Chimistul pregateste o gama intreaga de parfumuri care este atent examinata de Chanel. Parfumurile apar in niste sticlute numerotate de la 1 la 5 si de la 20 la 24. Stilista a ales doua parfumuri dar pana la urma a ramas numarul 5 caruia nu i-a schimbat numele. Numele "Chanel n°5" a fost un soc in acea epoca in care parfumurile aveau nume imaginare si fantastice. Socul mai mare a fost insa confectia sticlei, nonconformista, o sticla dreptunghiulara de cristal transparent. In scurt timp Chanel n°5 devine parfumul cel mai vandut in lume.

Coco Chanel a creat si alte parfumuri: Cuir de Russie, Gardenia si n° 22. A facut si o colectie de accesorii pe care o completeaza in 1929, ce cuprinde pantofi, bijuterii, genti, esarfe si curele. O importanta deosebita o au bijuteriile frapante care au rolul de a contrasta cu rochiile (imbracamintea) minimalista. Atelierul din Rue Cambon 31 devine o atractie irezistibila pentru toate doamnele la moda.

In tot acest timp colaboreaza cu teatrul pentru care creeaza diverse costume. Cele mai amintite piese pentru care a creat costume sunt "Le train blue" de Darius Milhaud si "Apollon Musagete" de Igor Stravinski. In 1926 iese pe piata „petit noir", mica rochie neagra considerata piesa cea mai importanta din istoria imbracamintei. In 1932 lanseaza o linie de bijuterii bazata in principal pe diamante, realizata in colaborare cu contele Etienne de Beaumont si cu ducele Fulco de Ventura. In acel moment, Chanel a atins apogeul notorietatii sale, atelierele ei ofereau munca unor 4000 de persoane, iar vanzarile hainelor sale au ajuns la circa 28 de mii de modele pe an. In 1939 izbucneste cel de-al doilea razboi mondial, motiv pentru care Chanel inchide de tot atelierul, isi concediaza toti angajatii din Rue Cambon, lasand in viata doar activitatea parfumurilor. Dupa razboi stilista este acuzata de o colaborare cu nazistii si din aceasta cauza ea prefera sa se retraga in Elvetia si vinde toate drepturile marcii lui Pierre Wertheimer.

Chanel are 70 de ani cand decide sa reia afacerea in 1953. Descopera pe tanarul stilist Christian Dior care a pus monopol in scena modei din acea vreme. Revine in afaceri cu Pierre iar pe 5 februarie 1954, in Rue Cambon 31, prezinta o noua colectie bazata pe stilul anilor '20. Presa nu ii este de mare ajutor prezentand colectia sa drept un mare esec. In realitate criticii nu o intelegeau. Si anii '70 au continuat sa readuca elemente din moda anilor '20 dar in 1954 singura Gabrielle Coco Chanel era constienta de acest fapt. Cu ajutorul presei americane, stilista a revenit in numai doua sezoane creand o capodopera: "tailleur"-ul. Modelul ei preferat era Marie-Helene Arnaud.

Gabrielle Chanel moare la varsta de 87 de ani, intr-o duminica, in apartamentul ei din Hotel Ritz din Paris. Cu exactitate pe 10 ianuarie 1971.

Dupa moartea ei preiau conducerea Yvonne Dudel, Jean Cazaubon si Philippe Guibourge. In 1974 este lansat Eau de toilette Cristalle, nascut dintr-un proiect inceput de Coco Chanel cand inca era in viata. In 1974 apare prima colectie de pret-a-porter a marcii (desenata de Philippe Guibouge). Alain Wetheimer preia postul tatalui Jacques tot in 1974. Parfumul Chanel n°5 revine si din nou e cel mai bine vandut parfum la nivel mondial. Alain reuseste sa-l "extraga" de la casa de moda Chloe si ii ofera functia de director artistic lui Karl Lagerfeld. Marca Chanel este una din cele mai recunoscute marci din lumea modei. In prezent casa de moda este pe mana lui Alain Wertheimer si Gerard Wertheimer, nepotii lui Pierre Wertheimer, partener de afaceri cu Chanel.

Stilul si filosofia lui Chanel

Stilul lui Gabrielle Chanel a fost revolutionar pentru anii '20: a creat nu doar haine noi si o noua marca, ci un nou stil de viata. A creat mai ales palarii si doar dupa cativa ani a inceput sa deseneze haine. Mai apoi s-a decis sa creeze gentile gigantice, parfumuri (de amintit istoricul Chanel n°5), incaltaminte bicolora, ceasuri unisex si bijuterii. Interpretand spiritul modernist al epocii, Chanel cauta noua imagine de femeie libera si independenta de barbati: o femeie libera, revolutionara, moderna si avangarda. Ceva important de amintit este ca Chanel a fost una din primele femei care a imbracat pantalonii.

Tesaturile preferate ale lui Chanel erau tweed si jersey, iar tailleur-ul a devenit un must (un necesar). Culorile preferate si cel mai des folosite erau negrul, albul, la care se mai adauga si albastrul-inchis, bejul si griul. Constientizarea propriul corp, comoditatea, masculinitatea, eventual combinata cu feminitatea sunt principiile de baza cu care Coco prin creatiile sale a sedus femei (si barbati). Stilul sau este cunoscut in istorie ca fiind sinonim cu eleganta, rafinamentul si modernitatea, combinate cu confortul.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.