Gaita este o pasare de marime mijlocie (32 - 35 cm) avand o greutate de ca. 170 g. Penajul gaitei este cenusiu-roscat, aripile avand culoare pestrita de un albastru deschis punctat cu negru. Ea poate imita glasul unor pasari din padure sau alte sunete percepute de pasare. In caz de pericol, atentioneaza alte animale prin strigate de alarma.
Pasarea consuma incepand de la hrana de natura animala (pui de pasare, oua) pana la seminte, fructe, insecte si larvele acestora. Semintele le depoziteaza ca rezerva pentru iarna in scorburi sau sub scoarta copacilor, acest obicei al lor contribuind la raspandirea unor specii de plante.
Gaitele sunt raspandite in Europa, Africa de Nord si Asia pana in Japonia. Prefera biotopul padurilor mixte de conifere sau de foioase, dar poate fi intalnita si in parcuri, revirul unei pasari fiind de ca. 25 ha.
Cuibul este construit de gaite la inceputul lui aprilie, din crengi si paie, captusit cu muschi, fiind situat in copaci la o inaltime de 2 - 10 m. Femela depune in cuib o data pe an, la sfarsitul lunii aprilie, 5 - 7 oua de culoare albastra verzuie. Puii eclozioneaza la 16 - 20 de zile.