Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Viata privata a delfinilor
1.276 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Inteligenta delfinilor
1.594 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orca
2.600 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Delfinii si memoria
1.311 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Delfinii dorm?
448 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orcii lui Crozet: David si Goliat
521 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hamsie
1.581 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Din viata secreta a...gainilor
1.937 vizite - 0 comentarii
adaugat de alecu
 
  Viata salbatica in muntii Bucovinei TOAMNA -
281 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Atentie! Obezitatea le scurteaza viata cu minimum 5 ani
1.336 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Viata delfinilor

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.09.2013  Adauga la favorite 2.070 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Delfinii sunt mamifere marine inrudite cu balenele si marsuinii (Phocoena phocoena). Exista in jur de 40 de specii de delfini in 17 genuri diferite. Delfinii variaza ca dimensiune de la 1,2 m si 40 kg (delfinii Maui), ajungand pana la 9,5 m si 10 tone (orca sau balena ucigasa).

Delfinii sunt raspanditi in intreaga lume, in special in apele putin adanci din zonele de coasta. Sunt animale carnivore, hranindu-se cu peste si calamari. Familia Delphinidae este cea mai mare din ordinul Cetacea, fiind si relativ recenta .

Delfinii, impreuna cu balenele si marsuinii, sunt descendentii unor mamifere terestre, cel mai probabil din Ordinul Artiodactyl. Stramosii delfinilor moderni s-au adaptat la viata acvatica, cu aproximatie, acum 50 de milioane de ani, in Eocen.

Scheletele delfinilor actuali prezinta in zona pelviana oase de dimesiuni mici, despre care se crede ca sunt vestigii ale membrelor inferioare. In octombrie 2006 a fost capturat in apele Japoniei un delfin neobisnuit - acesta prezenta mici aripioare de o parte si de cealalta a zonei genitale, ceea ce i-a determinat pe cercetatori sa considere ca acestea reprezinta o dezvoltare mai proeminenta a oaselor vestigiale ale membrelor inferioare.

Delfinii au corpul fusiform, hidrodinamic, adaptat inotului rapid. Innotatoarea puternica ii ajuta la propulsie in timp ce aripioarele pectorale si sistemul muscular al cozii asigura controlul directiei. Aripioara dorsala, in cazul speciilor care au o asemenea aripioara, contribuie la mentinerea stabilitatii in timpul inotului.

Desi variaza in functie de specie, culorile delfinilor se incadreaza intr-un tipar de baza compus din tonuri de gri, de obicei cu partea dorsala de culoare mai inchisa.



Singurele trei specii de delfin care patrund in Marea Neagra sunt Phocoena phocoena (marsuinul, focena sau porcul de mare), Tursiops truncatus (afalinul sau delfinul mare sau delfinul cu bot gros) si Delphinus delphis (delfinul comun).

Pana la ora actuala, au fost monitorizate in apele romanesti aproximativ 2300 de exemplare de delfini din toate cele trei specii existente in Marea Neagra. Astfel, au fost observate in decursul expeditiilor stiintifice 500-700 exemplare de afalin (Turpsiops truncatus ponticus), 700-1000 exemplare de marsuin (Phocoena phocoena relicta) si 400-600 exemplare delfin comun (Delphinus delphis ponticus).


Totul despre delfini

delfinii sunt animale prietenoase si extrem de inteligente

... ca si balenele, delfinii sunt mamifere

... durata de viata a delfinilor este de pana la 40 de ani

... delfinii traiesc in grupuri


... delfinii sunt foarte jucausi, placandu-le in mod deosebit apa agitata

... temperatura corpului este de maxim 35 - 36 de grade Celsius, foarte apropiata de cea a corpului uman

... corpul delfinilor este acoperit cu o piele foarte neteda ceea ce ii ajuta sa fie bun inotatori, inotand cu o viteza cuprinsa intre 40 - 60 km/ora. Pielea are culoarea gri, unele rase avand si pete de culoare mai inchisa

... greutatea delfinului este cuprinsa la maturitate intre 60 si 600 kg

... delfinii se hranesc in special in cursul noptii cu pesti si calmar, fiind niste ''vanatori'' foarte buni. La maturitate, un delfin poate consuma pana la 15 kg de hrana intr-o singura zi.

... cu ajutorul aripioarelor, delfinii isi pastreaza directia de inot. Totodata, ele sunt folosite in timp ce delfinii inoata unul aproape de celalalt, atingandu-se cu aripioarele in semn de prietenie

... delfinii au intre 12 si 200 de colti. Pe intreaga durata a vietii, delfinii nu isi pierd niciun colt

... delfinii dorm putin, plutind la suprafata apei si ridicandu-se din cand in cand pentru a respira


... femela naste un singur pui. Cand este aproape sa nasca, delfinii din grupul ei incearca sa o protejeze, creand in jurul acesteia un zid.

... la nastere puiul masoara aproape 1 metru lungime si are o greutate de cel putin 5-6 kg, spre deosebire de adulti al caror corp masoara pana la 4 metri. Cel mai mare delfin din lume, Orca, poate atinge pana la 10 metri lungime si poate cantari pana la cateva tone.

... auzul delfinilor este de 10 ori mai dezvoltat decat cel al omului

... delfinii pot supravietui chiar daca nu respira timp de 30 de minute



... saritura unui delfin poate atinge pana la 6 metri


... in intreaga lume se gasesc peste 35 de specii de delfini

... primul delfinariu din lume a fost deschis la New York in anul 1913


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.