Cercetatorii au descoperit ca delfinii isi pot recunoaste confratii si dupa o pauza de 20 de ani de la despartire. Acest mamifer marin ar avea cea mai lunga memorie sociala din randul animalelor. Studiile stiintifice s-au ocupat de recunoasterea pe termen lung de catre delfini a semnaturii personale, un fluierat caracteristic care reprezinta un fel de nume si care face ca fiecare exemplar sa fie imediat recunoscut de ai sai. Biologul a incercat sa afle daca delfinii pastreaza in memorie semnatura unui confrate de care sunt despartiti de multa vreme.
Studiul s-a desfasurat pe 43 de delfini ce isi au habitatul sase parcuri zoologice sau acvatice diferite din Brookfiled. Unitati au schimbat de-a lungul timpului animalele intre ele. Delfinii au ascultat inregistrari cu fluieraturi ale fratilor lor. S-a observat ca au reactionat mai mult la fluieraturi familiare, adica ale delfinilor cu care fusesera in contact, chiar cu multi ani inainte.
„Atunci cand aud un delfin pe care il cunosc, se apropie repede de portavoce", spune Jason Bruck. „Uneori se invart, fluiera si incearca sa obtina un raspuns", adauga el, mentionand cazul delfinilor Allie si Bailey, care aveau doi si patru ani cand erau impreuna la Dolphin Connection (Florida). Allie se afla la parcul zoo din Brookfield, iar Bailey, la Dolphin Quest din Bermude. La 20 de ani si jumatate de cand s-au vazut ultima oara, Bailey o recunoaste pe Allie.
Potrivit cercetatorului, delfinul are un nivel de recunoastere „comparabil cu memoria sociala a omului". Acest tip de recunoastere ar putea fi chiar mai durabil la delfin decat la om, spune Bruck.