Delfinii au fost declarati a doua specie ca inteligenta dupa cea umana. Oamenii de stiinta sugereaza ca delfinii sunt atat de inteligenti incat pot fi tratati ca ?persoane non-umane?. Studiile au evidentiat faptul ca delfinii au un sistem de comunicare foarte asemanator cu cel uman si o inteligenta care o depaseste pe cea a cimpanzeilor. Cercetarile anatomice arata ca creierul delfinilor are mai multe caracteristici asociate cu un nivel avansat de inteligenta.
Oamenii de stiinta sustin ca rezultatele cercetarilor intreprinse pana in prezent arata ca este inacceptabil din punct de vedere moral ca niste animale cu inteligenta delfinilor sa fie folosite in parcuri de distractii sau omorate pentru hrana. Aproximativ 300.000 de delfini si balene mor annual in acest fel.
?Creierul multor delfini este mai mare decat al nostru si al doilea ca masa raportata la masa corporala?, a explicat Lori Marino, zoolog la Universitatea Emory din Atlanta, Georgia. Marino a folosit rezonanta magnetica pentru a realiza harti ale creierului delfinilor, pe care apoi l-a comparat cu cel al primatelor.
Delfinii sunt recunoscuti de multa vreme printre cele mai inteligente animale, dar multi cercetatori erau de parere ca se situeaza sub cimpanzei, al caror nivel de inteligenta este comparabil cu cel al unui copil de trei ani. O serie de studii realizate recent arata insa ca delfinii poseda personalitati distincte, recunoastere de sine si se pot gandi la viitor.
Este deja recunoscut faptul ca diverse comportamente noi, remarcate la unul din exemplare, sunt usor adoptate si de alte exemplare. De asemenea, delfinii se recunosc in oglinda, pe care o pot folosi pentru a-si studia diferite zone ale corpului si pot invata un limbaj rudimentar, bazat pe simboluri.
In plus, delfinii au abilitatea de a rezolva probleme complicate, iar cei care traiesc in mediul natural se grupeaza in structuri sociale complexe. Este deja celebru cazul unui delfin recuperat din mediul natural, care a fost invatat sa comunice cu ajutorul cozii, in numai trei saptamani, la un delfinariu din Australia. Dupa ce a fost eliberat, oamenii de stiinta au constatat cu uimire ca noile sale abilitati au inceput sa fie in scurt timp insusite de celelalte exemplare cu care acesta a luat contact, arata timesonline.co.uk.