Mississippi [ˌmɪsɪˈsɪpɪ] (Mississippi River) este un fluviu din America de Nord SUA cu o lungime de 3.778 km. Mississippi izvoreste din Lacul Itasca in partea de nord a statului Minnesota. Se uneste cu afluentii sai principali Missouri si Meramac langa orasul St. Louis, Missouri, iar cu Ohio in statul Illinois. In afara de regiunea Marilor Lacuri fluviul asigura cu apa intregul tinut dintre Muntii Stancosi in vest si Muntii Apalasi in est.
Fluviul Mississippi curge prin zece state nord americane Minnesota, Wisconsin, Iowa, Illinois, Missouri, Kentucky, Arkansas, Tennessee, Mississippi si Louisiana, inainte de varsarea sa printr-o delta larga, la circa 160 km in sudul orasului New Orleans in Golful Mexic.
Cercetari mai recente, din anul 2005, au stabilit ca fluviul de fapt nu s-ar termina in delta ci si-ar continua cursul inca 2000 de km sub forma unui curent submarin pana la coastele Cubei.
Spre deosebire de alte fluvii mari Mississippi nu are mai multe izvoare. El izvoraste din lacul Itasca ca un parau cu o latime de 5 m. Coordonatele lacului fiind 47° 15' latitudine nordica si 95° 12' longitudine vestica, la o altitudine de 512 m.
Numele fluviului provine din limba indienilor Algonkin, din combinatia cuvintelor messe = mare si sepe = apa. Fiind frecvent tradus din aceasta limba ca „Tatal apelor". O alta posibilitate ar fi provenienta numelui din limba indienilor Anishinabe si anume Messipi = „Marele Rau"
Afluenti de stanga:
Raul St. Croix
Black River
Raul Chippewa
Raul Rock
Raul Wisconsin
Illinois River
Raul Kaskaskia
Raul Ohio
Hatschie River
Raul Yazoo
Big Black River
Afluenti de dreapta:
Raul Minnesota
Root River
Turkey River
Iowa
Des Moines
Skunk River
Salt River
Missouri
Raul St. Francis
White River
Raul Arkansas
Red River
Mississippi se varsa sub forma unui estuar cu o suprafata de 28.600 km², cea mai mare gura de varsare din lume. Fluviul la varsare este compus din cinci brate principale pe teritoriul statelor Louisiana, Arkansas si Tennessee. Cantitatea zilnica de sediment adus de fluviu fiind de 1,5 milioane de tone. Inundatiile periodice cu depuneri de mal, face ca aceste regiuni sa fie deosebit de fertile, regiunea este bogata in peste (1 miliard de kg de peste anual) Cultivarea in regiunea deltei fiind favorabila culturii de: orez, bimbac, trestie de zahar si soia. O problema a acestei regiuni este scufundarea treptata a uscatului care duce la urcarea nivelului marin cu apa sarata eutrofie.