Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Civilizatia industriala: o enigma de 5000 de ani
81 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  India antica
731 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Coreea de Sud, civilizatia necunoscuta |
192 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  3) Top 10 al celor mai populate tari de pe glob-Pakistan
372 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  10 lucruri fascinante despre istoria Dunarii
604 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Civilizatia antica pierduta minoica
472 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sumerienii - Caderea primelor orase
556 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mongoli Sezonul 1 complet - de la Genghis la Kublai
399 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pastratorii visului (Tinutul Arnhem)-Australia
1.299 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Civilizatia Dunareana
1.225 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Fluviul Ind (Sindh, Indus) si civilizatia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 05.08.2013  Adauga la favorite 3.559 vizualizari

Nota film: 4 / 5 (1 vot )
   
 
Ind (Sindh, Indus) este cel mai mare si important fluviu din Pakistan. Izvoraste din Podisul Tibet (China), de la 5.300 m altitudine, parcurge nord vestul Indiei si strabate lantul muntilor Himalaya, separa muntii Hindukush de Himalaya Inalta, se indreapta spre SSV, curge pe teritoriul Pakistanului, prin campia Indo-Gangetica, trece prin Dera Ismail Khan, Sukkur si Hyderabad si se varsa printr-o delta de 8.000 km² in Marea Arabiei.
Indul a avut o importanta majora pentru Asia de Sud inca din vremurile antice. Este mentionat in Biblie ca fluviul care izvoraste din Rai, alaturi de Nil, Eufrat si Tigru. Pe teritoriile pe care a inflorit civilizatia de pe valea Indului, au fost ridicate acum 5.000 de ani unele din cele mai vechi orase din lume. Astazi, numai tehnica avansata a sistemelor de irigatii permite transformarea pamanturilor regiunii in ogoare fertile, dar, cu 5.000 de ani in urma, localnicii cunosteau deja sistemele de irigatie si isi construiau casele pe piloni pentru a le proteja de inundatiile cauzate de revarsarile fluviului[2].

Cultura epocii bronzului a inflorit in aceste regiuni, mai ales la Harappa si la Mohenjo Daro. Au aparut numeroase orase, pe o suprafata intinsa. Ele erau dotate cu sisteme de canalizare, bai publice si grupuri sanitare care beneficiau de propriile conducte de apa. Chiar si in prezent, arheologii mai gasesc aici in timpul lucrarilor de excavatie mici obiecte decorative si basoreliefuri reprezentand motive religioase si animaliere. Semnul distictiv al culturii Indului sunt sigiliile din steatit produse in mari cantitati. Inscriptiile de pe acestea nu au fost descifrate nici pana astazi

Indul, cel mai lung curs de apa din Asia de Sud, isi incepe calatoria sub numele de Sengge Chu, in Muntii Gangdise Shan din lantul Transhimalaya. Izvoarele sale se afla pe teritoriul Chinei, nu departe de granita cu Nepalul. Fluviul serpuieste apoi pe teritoriul brazdat de rape adanci al fostului Regat al Kashmirului( in prezent disputat de India si Pakistan), care apartine acum in mare masura IndieiLa granita dintre cele doua state se strecoara printre Muntii Hindukush si Muntii Himalaya si ocoleste pe la nord Varful Nanga Parbat (8.125 m), spaima tuturor alpinistilor. In apropiere de Attock, fluviul scapa, in sfarsit, din corsetul muntilor. El parcurge teritoriul Pakistanului pe o distanta de 1.000 de kilometri. Deoarece orasele importante ale acestei tari sunt insirate pe cursul fluviului, se poate afirma fara exagerare ca Indul este "aorta" Pakistanului. Astfel de comparatii nu sunt bine primite in India, aflata de multa vreme in conflict cu statul vecinIn apropierea orasului Hyderabad din sud, apele Indului formeaza o delta uriasa. Karachi, cel mai mare oras din tara si principalul port al fluviului, este situat la marginea de nord-vest a deltei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.