Caracteristicile acestor pasari sunt culoarea cenusie si cantecul lor prin care masculul marcheaza teritoriul si care se poate asemana cu denumirea data pasarii.
Are marimea unui porumbel suplu (30–35 cm). Pasarea nu cloceste, ci femela depune ouale in cuiburi straine care sunt de regula ale unor pasari cantatoare mai mici.
La mascul, capul si partea superioara a corpului sunt de culoare cenusie, iar partea inferioara a corpului are o nuanta cenusie albastruie. Coada este lunga pestrita si penele foarte grele.
Cucul este o pasare migratoare, ierneaza in Africa tropicala si in sudul Asiei.
Pentru cuci, un habitat potrivit este acela care ofera surse de hrana (insecte si in special omizi) si un loc de imperechere; pentru parazitii de cuib, un habitat potrivit este acela care are specii-gazda. Majoritatea speciilor traiesc in paduri si regiuni impadurite, in special in padurile tropicale perene.
Unele specii traiesc sau chiar se limiteaza doar la padurile de mangrove, inclusiv Micul cuc de bronz din Australia, unii cuci-floare, cucii coucal si cucul de mangrove din Lumea Noua. In afara de paduri, speciile de cuci populeaza si alte medii deschise, inclusiv zone aride, ca deserturile, in cazul Marelui Cuc alergator sau al Cucului palid.