Iordan (ebraica נהר הירדן Nahar Ha Yarden, „raul care coboara"; araba Al-Urdunn) este un rau in Orientul Apropiat. Raul Iordan are 320 km lungime totala, care ocupa cea mai joasa parte a unei fose tectonice. Izvoraste in muntii Antiliban, este o prelungire septentrionala a muntelui Hermon, de unde curge traversand Libanul spre sud, intra in Israel si se varsa pe coasta Lacul Kineret. Se varsa in acest lac traversand kibutul Degania , pe coasta meridionala a lacului, curgand spre sud si servind drept frontiera intre Israel si Iordania, apoi intre Cisiordania si Iordania varsandu-se in Marea Moarta.
Raul Iordan este cel mai mare din Tara Sfanta si unul dintre cele mai importanti a regiunii Canaan, scenariu de multe evenimente biblice. Prin formarea regatului Israel raul facea granita cu celelate popoare vecine. In forma alegorica expresia de „trecere a Iordanului" inseamna a parasi lumea pamanteasca.
Crestinii din toata lumea sarbatoresc, in ianuarie, Botezul Domnului. Totusi, momentul praznuirii nu este acelasi, diferenta constand in cele doua calendare folosite in lumea crestina: cel iulian si cel gregorian, intre ele existand un decalaj de 13 zile. Ca urmare, Boboteaza este sarbatorita in Romania la 6 ianuarie, iar in Israel la 19 ianuarie.
La 19 ianuarie, ziua Bobotezei in Israel, se petrece un fenomen foarte interesant. Apele raului Iordan, in care a fost botezat Hristos de catre Sfantul Ioan Botezatorul, de aproape 2000 de ani, la aceasta data, curg in sens opus cursului obisnuit.
Raul Iordan este totodata si granita dintre Israel si Iordania. Astfel, Boboteaza este serbata de catre ambele popoare in acelasi loc, de pe cele doua maluri ale raului, aflate la o distanta de aproximativ 10 metri.
Imediat dupa slujba, Patriarhul Ierusalimului arunca trei cruci in apa, care sunt recuperate de cei mai curajosi dintre cei prezenti, obicei intalnit si in tara noastra. In acest timp, sunt eliberati trei porumbei albi care, dupa ce inconjoara de trei ori multimea, parasesc locul. In fiecare an, multimea de oameni, adunata din cele mai indepartate colturi ale planetei, asteapta cu emotie minunea.
Iordanul este un rau cu un debit foarte mic si care curge foarte lin. Dupa ce patriarhul a aruncat crucea de trei ori, uneori mai devreme, alteori dupa mai mult timp, minunea se produce. In mod concret, Iordanul nu se intoarce inapoi. Exact in locul in care patriarhul a aruncat crucea, raul incepe sa „fiarba". Tot acest fapt se petrece pe o distanta de aproximativ 100 de metri in afara acestuia, raul curgand in acelasi mod lin.
De aproape 2000 de ani, aceasta minune se produce de fiecare data, in ziua amintita. O singura data minunea nu s-a mai produs, in anul 2008. Oamenii au spus la acea vreme ca lipsa minunii a fost cauzata de necredinta. Desi s-a incercat explicarea minunii pe cale stiintifica, cercetatorii nu au reusit pana astazi sa gaseasca o explicatie.
Articol preluat de pe: alba24.ro#