Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Obiceiuri de Craciun -Craii
1.505 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Izolati in Apuseni, in satul cu cinci locuitori
499 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Descopera Romania salbatica – Parcul Natural Apuseni
743 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul Aurului din Brad
149 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera fantastica Magura, Sighistel, Bihor, Romania
1.009 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetatile dacice din muntii Orastiei
168 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muntii Carpati un documentar de exceptie
907 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muntii Mittelgebirge
1.492 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pe urmele lupilor in Apuseni
1.041 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Frumoase biserici abandonate din muntii Romaniei
544 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Muntii Apuseni

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 31.07.2013  Adauga la favorite 1.054 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Muntii Apuseni sunt un lant muntos din Transilvania, parte a Carpatilor Occidentali. Cel mai inalt varf este Curcubata Mare (cunoscut si ca Varful Bihor) cu o altitudine de 1849 de metri. Sunt delimitati la nord de Raul Barcau, la sud de raul Mures, la vest de Dealurile si Campia de Vest, iar la est de Depresiunea Colinara a Transilvaniei. In Muntii Apuseni se afla peste 400 de pesteri.
Muntii Apuseni sunt munti tineri, de incretire, formati in orogeneza alpino-carpato-himalayana. Sunt compusi in general dintr-un mozaic de roci, predominant calcare, de aceea se explica numarul foarte mare de pesteri existente in zona.

Relieful este unul carstic, bine dezvoltat, alcatuit din pesteri (Pestera Ursilor, Pestera Meziad), chei (Cheile Turzii), defilee (Defileul Muresului). Altitudinile nu depasesc 2.000 m, cu maxime de 1.849 m, la Varful Cucurbata Mare, 1.836 m Varful Vladeasa, respectiv 1.826 Muntele Mare. In medie altitudinile oscileaza in jurul a 1.000 de metri. Masivele muntoase pornesc radiar, din centru si intra in contact direct cu Campia de Vest, prin depresiunile "golf": Zarand, Beius, Vad Borod, bine populate, asezarile urcand pana la 1600 m. Principalele cai de traversare a Apusenilor sunt Pasul Valisoara Vantului, Pasul Vartop si Pasul vanturilor.
Muntii Apuseni sunt traversati de mai multe rauri, existand si o serie de lacuri formate. Printre cele mai importante se afla:
Raul Somesul Mic
Raul Crisul Repede, Raul Crisul Alb si Raul Crisul Negru
Raul Barcau
Raul Aries
Raul Ampoi
Lacurile carstice Varasoaia si Ighiu
Lacul Fantanele
Lacul Tarnita

Vegetatia este alcatuita din paduri de foioase si conifere (la peste 1.300 m). Fauna este foarte diversa, fiind prezente specii ca vulpea, lupul, jderul, cerbul, caprioara, veverita sau ursul. Recent, intr-un articol publicat in decembrie 2011, se arata ca, in galeriile de la Rosia Montana si in sat, fata de cele 9 specii de lilieci (indicatori ecologici si pentru biodiversitate) cunoscute anterior la Rosia Montana s-au identificat alte 3 specii

Zona se remarca printr-o densitate scazuta a populatiei, fiind, totusi, cei mai populati munti de pe teritoriul Romaniei. Asezarile sunt compuse din sate mici, numite "cranguri", risipite (gospodarii imprastiate, despartite prin fanete sau pasuni), in judetele Arad, Bihor, Cluj, Alba si Hunedoara.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.