Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Saint-Denis, necropola regilor Frantei
327 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Notre Dame din Reims -Franta
1.133 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Basilica Sfantul Denis
1.491 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  29 iunie Sf Petru si Pavel
175 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfantul Dumitru, traditii si obiceiuri
440 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfantul Ierarh Nectarie de la Eghina
347 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1 Viata Sf Dimitrie, Izvoratorul de Mir
195 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1248: Este pusa piatra de temelie a Domului din Koln
808 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Despre sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva -
188 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfantul Valentin,
427 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Catedrala Sfantul Sava din Belgrad

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.03.2013  Adauga la favorite 870 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Considerata a fi cea mai mare biserica ortodoxa din lume, Catedrala Patriarhala Sfantul Sava din Belgrad, domina capitala Serbiei, putand fi vazuta din orice colt al orasului. Belgrad-ul este plin de istorie si de crestinism. Catedrala Sfantului Sava se afla zidita pe platoul Vracear, undeva in centrul orasului. Istoria locului porneste undeva in urma cu aproape 800 de ani, cand Moastele Sfantului Sava au fost arse de pagani.
Impresionanta catedrala a fost ridicata, in mod simbolic, pe locul unde turcii otomani, condusi de Sinan Pasa, au zdrobit rebeliunea sarba din 27 aprilie 1594, incendiind cu acel prilej Moastele Sfantului Sava Nemanja (1236).

Sfantul Sava este cel mai cinstit sfant din Serbia si Muntenegru, de o veneratie deosebita bucurandu-se si in Macedonia si Bulgaria. Originea nobila si mai ales personalitatea sa spirituala au dus la alegerea lui ca arhiepiscop al Serbiei, obtinand chiar recunoasterea patriarhului de Constantinopol, demnitate in care a adus o contributie decisiva la formarea culturii si a constiintei crestine si nationale a poporului sarb.



Timp de secole, a existat ideea construirii unei catedrale reprezentative a poporului sarb, dar autoritatile otomane au impiedicat realizarea ei. Abia in anul 1895, dupa castigarea independentei, s-a izbutit constructia unei mici biserici de catre "Societatea pentru Constructia Catedralei Sfantul Sava pe Colina Vracear", existand insa planuri pentru ridicarea unui lacas monumental. Asociatia era condusa de Mitropolitul Mihail.

In anul 1905, are loc primul concurs pentru construirea catedralei. Se prevedea construirea unei catedrale de 2 500 mp. Proiectele pentru marea catedrala, prezentate abia in anul 1905, au fost respinse ca nefiind indeajuns de bune, iar razboaiele balcanice si Primul Razboi Mondial au sistat iar preocuparile de ridicare ale catedralei.



In anul 1926, a fost ales proiectul arhitectului Aleksander Deroko, premiat cu locul doi, in conditiile in care premiul intai si trei nu fusesera acordate. Proiectul acestuia a fost suprapus peste un plan realizat de Bogdan Nestorovic. Constructia a inceput insa mult mai tarziu, piatra de temelie fiind pusa de episcopul Gavriil Dozic-Medenica, viitorul patriarh Gavriil al V-lea.

In anul 1939, pe data de 10 mai, ziua arderii Moastelor Sfantului Sava, se pune temelia acestei catedrale. Singura etapa realizata a fost insa numai fundatia catedralei, dupa bombardamentele germane din anul 1941, lucrarile incetand. Locul a fost folosit ca parc auto de armatele hitleriste si apoi de cele sovietice, iar mai tarziu a fost transformat in depozit.



In anul 1958, patriarhul Gherman a solicitat reinceperea lucrarilor, dar acordul a fost dat abia in anul 1984, dupa 88 de interventii ale Patriarhiei Sarbe. De atunci, lucrarile au inaintat lent, dar fara pauze mari. In cele din urma, Catedrala Sfantul Sava a fost terminata.

Astazi, catedrala are urmatoarele dimensiuni: inaltimea de 70 de metri, 81 de metri de la nord la sud si 91 de metri de la vest la est, punctul cel mai inalt avand 134 de metri, iar crucea aurita de pe turla principala, 12 metri.



Pe boltile catedralei sunt asezate 18 cruci aurite, iar clopotnita are 49 de clopote. Suprafata catedralei este de 3.500 mp, la care se adauga trei galerii de 1.500 mp, la primul nivel, si o galerie de 120 mp, la al doilea nivel. Capacitatea interiorului este de 10.000 de persoane si 800 de coristi in balconul destinat acestora. Dedesubtul catedralei se afla o alta biserica, de 1.800 mp. Intr-o cripta a acesteia se pastreaza fragmente din vesmantul Sfantului Sava.

Fatada catedralei este lucrata din marmura si granit, urmand ca decoratiunile sa fie facute din mozaic, exemplu fiind, in interior, Hristos Pantocrator din cupola centrala, unde fiecare ochi va avea suprafata de 3 metri. Cea mai grea incercare a constructorilor a fost ridicarea domului central, de 4.000 de tone, construit in intregime jos, acoperit cu arama, avand montata si crucea, intreaga actiune durand 40 de zile.



Expresie a consecventei poporului sarb si a credintei ortodoxe la care nu a renuntat nici un moment, Catedrala Sfantul Sava - Svetog Save este un edificiu rasaritean unic ale carui dimensiuni intrece pana si celebrele catedrale Sfanta Sofia din Constantinopol si Iisus Mantuitorul din Moscova


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.