Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istoria bucatarii franceze
273 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria alimentelor: banchetul roman |
292 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Delicii renastentiste
124 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Julia Child
1.071 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vase de croaziere - Orase plutitoare
688 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Coifurile misterioase cu coarne ale Europei
144 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nicosia-Cipru
984 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bucataria italiana
1.927 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bucataria chinezeasca
864 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Insula Cipru
1.143 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Delicii culinare in Cipru

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.03.2013  Adauga la favorite 1.511 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Insula Cipru este o insula a contrastelor, cu o istoria de peste 10.000 ani, presarata cu numeroase legende si mituri si o cultura bogata, care iti starneste curiozitatea.



Mai presus de orice, cipriotii sunt un popor care apreciaza calitatea superioara a bucatelor si a vinurilor. Datorita istoriei bogate, in bucataria cipriota se simt influente din cultura popoarelor care au stapanit insula de-a lungul timpului. Se evidentiaza bucataria greaca, cu influente sud-europene si din Orientul Mijlociu. Fiecare fel de mancare are astfel o savoare unica, fapt care te cucereste definitiv… Preparatele traditionale se bazeaza pe amestecuri de legume si carne, condimentate cu arome si ierburi: musakka (straturi de cartofi, carne tocata si legume, acoperite cu branza si coapte in cuptoare de pamant), suvlaki (carne de vita, coapta cu ceapa verde), frigarui grecesti pe betisoare mici din lemn etc.

Cel mai cunoscut mix de platou este mezze, un aperitiv care include pana la 30 feluri de mancare, compus din salate proaspete, diferite preparate din carne, sosuri, peste, fructe de mare, masline verzi si negre, halloumi, paine proaspata, fructe proaspete sau conservate (glyko).

Pentru a va putea face o idee despre ce inseamna un mezze, va prezentam in cele ce urmeaza cateva preparate: de cele mai multe ori, festinul incepe cu salata tahini, o pasta cremoasa preparata din susan, talattouri – iaurt racoritor cu menta si castraveti, aromat cu putin usturoi, taramosalata – icre intr-un amestec cremos cu patrunjel, suc de lamaie si ceapa taiata marunt pentru a intensifica aroma icrelor, humus – un preparat arab ce combina arome de naut, pasta de susan, ulei de masline, piper si patrunjel. Se obisnuieste sa se inmoaie pita sau paine alba locala in aceste preparate. Apoi, apar si celelalte preparate, constand in cartofi cu lamaie si ulei, masline, mix-uri de salate, branza feta, halloumi.

Platourile mezze trebuiesc mancate usor, pentru a putea savura aromele fiecarui preparat: loukanika – carnati ciprioti facuti din carne asezonata cu seminte de coriandru, dolmades – umplutura de carne si orez in frunza de vita-de-vie, asemanatoare sarmalutelor noastre.

Toate preparatele sunt aduse rapid la masa: lountza – file de porc afumat, marinat in vin rosu, si seminte de coriandru, halloumi pe gritar – branza de capra aromata cu menta.

Probabil deja pana acum v-ati saturat… felurile principale abia sosesc: o selectie de caracatita si calmar, peste, urmate de portii cu preparate din carne de pui si suvlaki, mussaka – mancare traditional greceasca din carne tocata si vinete, afelia – carne de porc pregatita in vin si seminte de coriandru. In final, cand considerati ca festinul s-a terminat, vi se aduce desertul: o multitudine de fructe: portocale, pepene, struguri, banane.

Experienta nu ar fi completa fara o cafea cipriota. Alaturi de cafea, puteti servi cateva bauturi traditionale: tuica zivania sau vinul commandaria.

Sursa www.evenimentul.ro


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.