Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Noaptea Viflaimelor
387 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tibet
571 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Superstitii in noaptea de Inviere-Slujba de Inviere
429 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Diana: Noaptea in care a murit
218 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfantului Andrei
983 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria traducerilor Bibliei partea 1
1.237 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  A fost odata Transilvania
460 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Planeta Mercur
646 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele 7 secrete ale animalelor africane
1.015 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  RECURS LA ISTORIE: Casatoria in pravilele romanesti
489 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Ce faceau otomanii noaptea (in sec. 18)

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.04.2022  Adauga la favorite 183 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Pe vremuri, inainte de iluminatul stradal, inainte de led-urile multicolore si de lumina albastra a telefoanelor, intunericul era de nepatruns. Pana acum doua secole, dupa apusul soarelui, doar tu mai stiai, cu siguranta, cine esti. Pentru toti ceilalti deveneai aproape invizibil. Noapte de noapte, cu urme nesemnificative de lumina venind dinspre o mica parte a caselor oamenilor, orasele lumii dispareau de pe fata pamantului.
Cand noptile sunt asa de intunecate ca te acopera si pe tine in anonimat, nu oricine e pregatit sa iasa pe-afara. Pana foarte de curand, viata de noapte insemna nu baruri si distractii ci mai degraba ceva infiorator. Cei care ieseau noaptea erau si cei care doreau sa profite intr-un fel intuneric. Intrebarea e: ce faceau? De ce sa iesi in bezna noptii?
La lumina lunii, sub protectia intunericului, lumea pare sa redevina ceea ce e. Cand nu te vede nimeni, nu are rost sa te prefaci. Capeti, automat, un fel de sinceritate, orice presiune pusa de societate dispare. Pe langa faptul ca nu te vede nimeni, mai e si frica si sentimentul de aventura. Nimeni nu te vede si, in acelasi timp, nici tu nu-i poti vedea pe ceilalti. Ce se intampla in conditiile astea? Pana acum doua secole, sa iesi din casa noaptea era un act de curaj.
Bezna servea la fel de bine si minoritatile si puterea. Acum 300 de ani, toata presiunea economica, sociala, politica si sexuala pusa pe societatea musulmana disparea odata cu lumina si, de fapt, statul beneficia direct de pe urma activitatilor nocturne. Cat timp preacurveai noaptea, ziua te puteai preface ca nu s-a intamplat nimic. Din punctul asta de vedere ai putea spune ca, atat in lumea musulmana cat si cea crestina, intunericul reprezinta, intr-un fel, subconstientul societatii. Ziua te supui pentru ca esti vizibil, noapte esti liber pentru ca nu te vede nimeni. Ziua a fost intotdeauna pentru societate, cu viata traita la vedere, in fata tuturor dar noaptea era doar pentru tine. Tocmai de aceea, in clipul de astazi va invit sa aflati ce faceau otomanii noaptea acum aproximativ 300 de ani.


Zaiafet


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.